51 Jenis Ikatan Dan Simpulan Yang Wajib Anda Ketahui Untuk Tujuan Kemahiran Hidup & Asas Rekreasi

Team Building Malaysia @ Cherating Lagoona Villa Resort

51 Jenis Ikatan Dan Simpulan Yang Wajib Anda Ketahui Untuk Tujuan Kemahiran Hidup & Asas Rekreasi

Team Building Malaysia @ Cherating Lagoona Villa Resort

isi kandungan

Pengenalan

Sejak zaman dahulu, sebelum terwujudnya alat seperti tukul dan paku, jarum peniti, gam atau pita pelekat sudah ada tali dan simpul yang tercipta dan digunakan. Selain daripada pencipta roda yang identitinya tidak diketahui atau penemu api yang telah dilupakan, kita juga perlu mengiktiraf individu genius baik lelaki mahupun wanita yang pertama kali menyedari cara mengikat hujung-hujung batang dan serat tumbuhan supaya tetap terjalin dan tidak mudah terurai.

 

YouTube player

Aktiviti asas ikatan dan simpulan di Cherating Lagoona Villa Resort

 

Ikatan simpul pertama mungkin sudah berlaku lebih dari 100,000 tahun yang lalu. Jika tidak, bagaimana orang prasejarah menyambungkan kepala kapak yang dihasilkan daripada batu dengan kayu hulu? Namun begitu, malangnya, tiada bukti yang tersisa. Namun, di luar pesisir pantai Denmark, satu mata kail telah ditemui yang masih terikat pada tali Simpul Manuk seperti yang kita kenali hari ini. Mata kail dan tali ini dianggarkan berusia lebih dari 10,000 tahun. Sebahagian simpul jaring pukat ikan yang ditemui di tanah paya di Finland juga dianggarkan berusia sekitar 7200 SM. Pada zaman kegemilangan peradaban purba, orang Mesir, Yunani, dan Rom membuat ikatan dan simpulan kompleks untuk pelbagai jenis tugasan – dan mewariskan keajaiban ini yang masih boleh dilihat ribuan tahun kemudian. Dari kawasan kutub yang membeku hingga kawasan khatulistiwa yang sentiasa panas, setiap tamadun di sepanjang zaman memiliki ikatan dan simpulan mereka tersendiri.

Selama berabad lamanya, ikatan dan simpulan digunakan oleh pembina, juruukur, askar, dan ahli sihir. Pemotong daging, pengisar, tukang kasut, petani, penenun, dan suri rumah – mereka semua memerlukan satu atau dua, atau tiga jenis ikatan dan simpulan. Ikatan dan simpul juga digunakan untuk tujuan komunikasi, penyimpanan rekod, dalam upacara keagamaan, dan termasuklah hukuman badan (jasmani). Namun, di lautan, khususnya dalam ilmu pelayaran, ilmu dan seni ikatan dan simpulan berkembang dengan pesat. Seiring dengan perkembangan ilmu lautan dan perkapalan, ilmu mengenai ikatan dan simpulan juga berkembang – baik dari segi rupa ataupun fungsinya – yang memudahkan pelaksanaan tugasan mereka dengan lebih lancar. Namun, seperti yang ditulis oleh Geoffrey Budworth dalam bukunya The Illustrated Encyclopedia of Knots:  “Setiap ikatan dan simpulan yang diikat di kapal sepanjang milenium yang lalu, terdapat satu lagi yang diikat di daratan.”

Satu himpunan lengkap semua jenis ikatan dan simpulan akan menjadi buku yang sangat berat, merangkumi lebih dari 4,000 cara yang diakui untuk mengikatkan tali pada masa kini. Dan angka tersebut tidak termasuk variasi yang mungkin terhasil dari sebahagian besar ikatan dan simpulan yang wujud. Blog ini, jelas sekali, tidak mencoba untuk menjadi “lengkap” dalam erti menyeluruh. Buku ini, jelas sekali, tiada niat untuk mendakwa sebagai bahan panduan yang paling “lengkap” dalam arti menyeluruh. Walau bagaimanapun blog ini merangkumi 51 jenis ikatan dan simpulan (ya, lima puluh satu) – sudah lebih dari cukup untuk menyelesaikan apa jua tugasan. Perlukah anda tahu semua setiap jenis ikatan dan simpulan ini? Jika tidak, ikatan atau simpulan manakah yang perlu anda ketahui?

Persatuan International Guild of Knot Tyers (IGKT), ditubuhkan di United Kingdom pada tahun 1982, telah menerbitkan satu artikel pada Jun 1999 dari cawangan mereka di Surrey senarai enam jenis ikatan dan simpulan yang sepatutnya diketahui terlebih dahulu untuk digunakan dengan tali moden. Senarai yang dicadangkan adalah Ikatan Angka 8, Simpul Bunga Geti, Simpul Tindih Kasih, Lilit Tindih Kejap, constrictor knot, dan Lilit Dua Simpul. Mereka juga menambah cadangkan bahawa Ikatan Angka 8 mungkin merupakan simpul yang terbaik secara keseluruhan, kerana ia boleh diubahsuai untuk berfungsi sebagai simpul stopper, simpul penyambung tali (bend), simpul lingkaran gelung (loop), atau simpul pengikat objek (hitch).

Cadangan “Surrey Six”, walaupun dibuat dengan penilitian yang mendalam, tidak mungkin dapat memenuhi semua keperluan simpul anda. Peminat memancing mungkin menganggap simpul “uni-knot” sangat penting. Tukang simpul hiasan dekoratif pasti berpendapat kehidupan akan lebih sukar tanpa kewujudan ikatan dan simpulan. Seorang pendaki gunung mungkin enggan mengikatkan diri di pertengahan tali dengan apa pun selain daripada Simpul Kupu-Kupu Pendaki.

Untuk jadi mahir dalam mengikat simpul, anda perlu eksplorasi pelbagai jenis simpul, dan banyak berlatih mengikatnya. Kemudian, pilih satu atau dua simpul yang paling sesuai dengan keperluan anda. Hakikatnya, potensi dan bakat seseorang bergantung sepenuhnya pada keinginan dan usaha untuk terus belajar. Terdapat banyak ikatan dan simpulan yang menarik untuk dicuba.

Hari ini, ikatan dan simpulan sering digunakan oleh campers, pelaut, pendaki, pemancing, dan tukang seni penghias. Ikatan dan simpulan dalam blog ini dibahagikan mengikut lima kategori. Namun, ikatan dan simpulan itu sendiri tidak diklasifikasikan secara terperinci. Simpul Mati, misalnya, boleh diklasifikasikan dengan mudah dalam kesemua lima kategori, begitu juga dengan Simpul Setengah Belit. Selain itu, Simpul Tindih Kasih juga sangat berguna untuk aktiviti perkhemahan pendakian, dan pelayaran. Begitu juga dengan Simpul Himpit yang sering digunakan oleh campers, pendaki, dan juga pemancing.

Walaupun terdapat beberapa persamaan, peminat camping akan menemui semua simpul yang mereka perlukan, termasuklah semua jenis ikatan dan simpulan untuk kategori-kategori lain. Sebagai seorang pencinta camping, anda mungkin akan menemui simpul yang anda cari selama ini. Oleh itu, saya galakkan anda untuk membaca seluruh buku ini. Ikatan dan simpulan yang akan menjadi kegemaran pelaut dan kaki pancing juga terkandung dalam tulisan blog ini. Pencarian ikatan dan simpulan yang sempurna pasti menjadi perjalanan yang amat menyeronokkan, seperti yang sering berlaku.

Terminologi Ikatan

 

Stopper

Sejenis simpul yang diletakkan pada tali untuk mencegah hujungnya dari terurai atau untuk menghalangnya daripada melalui celahan lubang.

Ikatan Simpulan Asas Badan Unit Beruniform Pengakap

Bend

Simpul yang digunakan untuk menggabungkan panjang dua tali.

Ikatan Simpulan Asas Badan Unit Beruniform Pengakap

Loop

Satu lingkaran penuh berbentuk gelung yang terhasil dengan cara melintasi hujung tali di atas dirinya sendiri.

Ikatan Simpulan Asas Badan Unit Beruniform Pengakap

Hitch

Sejenis simpul yang digunakan untuk mengikatkan tali pada objek atau tali lain dengan kukuh dan selamat.

Ikatan Simpulan Asas Badan Unit Beruniform Pengakap

Knotting

Membentuk simpulan dengan corak tertentu dengan menyilang dan mengikat tali simpul.

Ikatan Simpulan Asas Badan Unit Beruniform Pengakap

Lashing

Satu susunan tali untuk mengikat dua atau lebih objek bersama-sama secara kaku.

Ikatan Simpulan Asas Badan Unit Beruniform Pengakap

Whipping

Pembalutan/lilitan tali mengelilingi hujung tali untuk mencegah serat-serat tali daripada terurai.

Ikatan Simpulan Asas Badan Unit Beruniform Pengakap

Bight

Mana-mana bahagian lengkung atau lingkaran antara dua hujung tali.

Ikatan Simpulan Asas Badan Unit Beruniform Pengakap

Splicing

Cara untuk mengakhiri tali atau menyambung dua hujung tali bersama tanpa menggunakan simpul.

Kredit imej: animatedknots.com

Ikatan Simpulan Asas Badan Unit Beruniform Pengakap

 

Senarai Jenis Ikatan Dan Simpulan Yang Terkandung

 

1. Simpul Buku Sila (Reef Knot, Square Knot)

 SIMPUL BUKU SILASimpul Buku Sila (Reef Knot, Square Knot)

Kredit imej: animatedknots.com

Satu cara mudah dan cepat untuk mengikat dua tali atau tali pengikat dengan diameter yang sama.

 

Nama lain: Reef Knot, Square Knot

 

Penerangan:

Simpul Buku Sila merupakan salah satu simpul (knotting) paling asas, yang juga di kenali dalam bahasa inggeris sebagai square knot, atau lebih tepat reef knot. Ia digunakan untuk mengikat dua helai tali dengan diameter yang sama atau dua hujung tali yang sama. Apabila diikat dengan cara yang salah, seperti yang sering berlaku, ia akan menjadi Simpul Nenek Tua  yang sangat tidak kukuh. Pendaki dan pelaut turut menggunakan simpul (knotting) ini.

 

Kekurangan:

Simpul buku sila mudah kendur dan sebaiknya tidak digunakan sebagai ikatan yang memerlukan keselamatan yang tinggi.

 

Langkah-langkah:
(mengikut cara dan urutan seperti dalam ilustrasi gambar)

Ikatan Simpulan Asas Badan Unit Beruniform Pengakap Simpul Buku Sila (Reef Knot, Square Knot)

Kredit imej: animatedknots.com

KEMBALI KE ATAS ⇑


2. Simpul Bunga Geti (Sheet Bend)

 SIMPUL BUNGA GETIIkatan Simpulan Asas Badan Unit Beruniform Pengakap 2. Simpul Bunga Geti (Sheet Bend)

Kredit imej: animatedknots.com

 

Satu simpul pengikat yang cepat dan mudah untuk mengikat dua tali dengan diameter yang sama atau berbeza.

 

Nama lain: Sheet Bend

 

Penerangan:

Simpul Bunga Geti merupakan simpul pengikat yang asas dan mungkin simpul pengikat yang paling biasa digunakan. Ia berfungsi dengan baik pada tali yang memiliki diameter yang tidak sama. Namun, kekuatan simpul ini akan berkurang seiring dengan perbezaan diameter tali yang diikat. Semakin besar perbezaan diameter, semakin berkurang kekuatan simpul tersebut. Simpul ini lebih kukuh jika kedua hujung tali keluar dari simpul pada sisi yang sama.

 

Kekurangan:

Jangan gunakan simpul bunga geti apabila tekanan yang kuat dikenakan pada simpul tersebut kerana ia tidak 100% selamat.

 

Langkah-langkah:
(mengikut cara dan urutan seperti dalam ilustrasi gambar)

Ikatan Simpulan Asas Badan Unit Beruniform Pengakap 2. Simpul Bunga Geti (Sheet Bend)

Kredit imej: animatedknots.com

KEMBALI KE ATAS ⇑


3. Simpul Sentak (Slip Knot)

 SIMPUL SENTAK

Ikatan Simpulan Asas Badan Unit Beruniform Pengakap 3. Simpul Sentak (Slip Knot)

Kredit imej: animatedknots.com

 

lingkaran gelung (loop) luncur yang sangat mudah dan akan menjadi semakin ketat apabila ditarik.

 

Nama lain: Slip Knot, Simple Noose

 

Penerangan:

Simpul Manuk , yang juga di kenali dalam bahasa inggeris sebagai Slip Knot atau Simple Noose boleh diikat menggunakan apa-apa jenis tali, sama ada sintetik atau tali serat. Ia berfungsi dengan baik sebagai permulaan ikatan (lashing).  Simpul ini kelihatan seperti Simpul Mati (Overhand Knot) dengan lingkaran gelung (draw loop) yang boleh di tarik. Namun, dalam simpul overhand yang mempunyai lingkaran gelung (loop) seperti ini lingkaran gelung (loop) dibentuk pada hujung tali. Dalam Simpul Sentak, bahagian tali yang tergantung (standing part) membentuk lingkaran gelung (loop).

 

Kelebihan:

Simpul (knotting) ini boleh digunakan dalam aktiviti pendakian, pelayaran dan memancing.

 

Langkah-langkah:
(mengikut cara dan urutan seperti dalam ilustrasi gambar)

Ikatan Simpulan Asas Badan Unit Beruniform Pengakap 3. Simpul Sentak (Slip Knot)

Kredit imej: animatedknots.com

KEMBALI KE ATAS ⇑


4. Simpul Manuk (Clove Hitch)

  Simpul Manuk

Ikatan Simpulan Asas Badan Unit Beruniform Pengakap 4. Simpul Manuk (Clove Hitch)

Kredit imej: animatedknots.com

 

Salah satu simpul pengikat objek (Hitch) umum yang paling terkenal dan sering digunakan secara meluas.

 

Nama lain: Cincin Ayam, Clove Hitch

 

Penerangan:

Kelebihan Simpul Manuk, salah satu simpul asas yang popular, adalah kemampuannya untuk diikat dengan satu tangan. Namun, satu kelemahannya adalah simpul ini boleh menjadi kendur dari semasa ke semasa, terutamanya jika tarikan pada tali pada titik ikatan tidak dilakukan pada sudut yang betul. Secara umumnya,Simpul Manuk tetap menjadi salah satu simpul yang paling serbaguna di antara simpul pengikat objek (hitch) yang cepat dibuat.

 

Kelebihan:

Simpul (knotting) ini boleh digunakan dalam aktiviti pendakian dan pelayaran.

 

Langkah-langkah:
(mengikut cara dan urutan seperti dalam ilustrasi gambar)

Ikatan Simpulan Asas Badan Unit Beruniform Pengakap 4. Simpul Manuk (Clove Hitch)

Kredit imej: animatedknots.com

KEMBALI KE ATAS ⇑


5. Lilit Dua Simpul (Round Turn & Two Half Hitches)

 LILIT DUA SIMPUL

Ikatan Simpulan Asas Badan Unit Beruniform Pengakap 5. Lilit Dua Simpul (Round Turn & Two Half Hitches)

Kredit imej: animatedknots.com

 

Satu variasi daripada lilitan dua simpul yang menghasilkan simpul yang amat kuat.

 

Nama lain: Simpul Belit, Round Turn & Two Half Hitches

 

Penerangan:

Bukan sahaja kuat dan boleh dipercayai, simpul ini, apabila diikat dengan betul, tidak tersangkut sehingga sulit untuk dilepaskan. Apabila berat dikenakan pada bahagian tali yang tegak, tali akan ditarik dalam garis lurus, jadi kekuatan tali tidak berkurang dengan Lilit Dua Simpul. Simpul (knotting) ini berguna untuk mengikat salah satu hujung tali apabila hujung yang lain digunakan untuk mengikat objek yang besar.

 

Kelebihan:

Simpul (knotting) ini boleh digunakan dalam aktiviti pendakian, pelayaran dan memancing.

 

Langkah-langkah:
(mengikut cara dan urutan seperti dalam ilustrasi gambar)

Ikatan Simpulan Asas Badan Unit Beruniform Pengakap 5. Lilit Dua Simpul (Round Turn & Two Half Hitches)

Kredit imej: animatedknots.com

KEMBALI KE ATAS ⇑


6. Lilit Pemati Biasa (Common Whipping)

 LILIT PEMATI BIASA

Ikatan Simpulan Asas Badan Unit Beruniform Pengakap Lilit Pemati Biasa (Common Whipping)

Kredit imej: animatedknots.com

 

Digunakan untuk mematikan hujung tali ini perlu supaya tali tidak terburai dihujungnya.

 

Nama lain: Common Whipping

 

Penerangan:

Mematikan hujung tali (whipping) adalah proses membelit dan mengikat hujung tali dengan benang nipis dan kuat untuk mencegah hujung tali daripada terurai. Hujung tali yang terurai sukar untuk digunakan dan akhirnya menyebabkan kehilangan sebahagian tali yang mahal.

Sebelum anda memotong tali, pastikan anda mengambil langkah-langkah yang perlu untuk mengelakkan hujung tali daripada menjadi kusut atau terurai. Gunakan benang sintetik untuk tali sintetik dan benang serat untuk tali serat. Lilit Pemati Biasa adalah salah satu pemati tali yang paling kukuh untuk mengelakkan hujung tali terurai. Walaubagaimanapun, ia masih praktikal dan boleh digunakan sehingga anda mendapatkan pemati tali yang lebih kukuh seperti jahitan pada tali. Pendaki gunung dan campers sering kali menggunakan pemati tali untuk mengelakkan tali yang dipotong daripada terurai.

 

Kekurangan:

Ada beberapa jenis benang tali akan meregang apabila basah, yang menyebabkan pemati tali mudah tergelincir. Lilit pemati biasa memerlukan pengikatan semula dari semasa ke semasa sehingga pemati (whipping) yang lebih kukuh dapat diperoleh.

 

Langkah-langkah:
(mengikut cara dan urutan seperti dalam ilustrasi gambar)

Ikatan Simpulan Asas Badan Unit Beruniform Pengakap Lilit Pemati Biasa (Common Whipping)

Kredit imej: animatedknots.com

KEMBALI KE ATAS ⇑


7. Simpul Himpit (Fisherman’s Knot)

SIMPUL HIMPIT

Ikatan Simpulan Asas Badan Unit Beruniform Pengakap Simpul Himpit (Fisherman’s Knot)

Simpul (knotting) yang mudah dan cepat untuk menggabungkan dua tali dengan diameter yang serupa.

 

Nama lain: Fisherman’s Knot, Englishman’s Knot, Waterman’s Knot, True Lover’s Knot.

 

Penerangan:

Simpul Himpit, juga dikenali sebagai fisherman’s knot, merupakan salah satu simpul ikatan yang sering digunakan oleh pendaki. Simpul ini menggabungkan dua Simpul Mati (Overhand Knot) yang saling terkunci apabila tekanan dikenakan. Mudah untuk diikat walaupun dengan tangan yang lembap dan basah, simpul ini telah menjadi pilihan yang popular – dan ia berfungsi dengan baik pada tali yang tegang. Ia mudah untuk dibuka, walaupun selepas dikenakan bebanan, namun ia boleh terikat selepas dikenakan bebanan secara tiba-tiba. Simpul ini berfungsi dengan baik pada tali yang memiliki ketebalan yang serupa, dan digunakan untuk mengikat dua ujung tali yang sama bersama-sama.

Simpul ini sangat berkesan untuk mengikat tali yang sangat halus seperti tali pancing, dan sangat popular di kalangan pemancing. Oleh itu, ianya dinamakan sempena mereka. Namun di barat, pada abad ke-17 dan ke-18, para pemancing memanggil simpul ini sebagai water knot dan kemudian disebut sebagai angler’s knot. Selain itu, simpul ini juga dikenali sebagai Englishman’s Knot, Waterman’s Knot, dan True Lover’s Knot.

 

Kelebihan:

Simpul (knotting) ini boleh digunakan dalam aktiviti perkhemahan, pelayaran dan memancing.

 

Langkah-langkah:
(mengikut cara dan urutan seperti dalam ilustrasi gambar)

Ikatan Simpulan Asas Badan Unit Beruniform Pengakap Simpul Himpit (Fisherman’s Knot)

KEMBALI KE ATAS ⇑


8. Simpul Pulih (Sheep Shank Knot)

 SIMPUL PULIH

Ikatan Simpulan Asas Badan Unit Beruniform Pengakap Simpul Pulih (Sheep Shank Knot)

Kredit imej: animatedknots.com

 

Satu simpul (knotting) yang digunakan untuk memendekkan tali kepada panjang yang dikehendaki.

 

Nama lain: Sheep Shank Knot

 

Penerangan:

Simpul Pulih (Sheep Shank Knot) membolehkan tali dipendekkan kepada panjang yang dikehendaki tanpa perlu memotong tali. Ia juga boleh diikat dengan bahagian tali yang rosak di tengah simpul untuk mengurangkan tekanan pada bahagian yang rosak. Simpul ini mudah diikat dan dilepaskan, dan ia dapat menahan tekanan dengan baik. Simpul Pulih boleh diikat pada kedua hujung berbanding satu hujung untuk keselamatan lebih baik.

 

Kekurangan:

Apabila Simpul Pulih digunakan untuk menanggung beban, ia perlu dilakukan secara perlahan dan berhati-hati kerana ia boleh terbuka dengan mudah. Pastikan simpul itu diketatkan dengan baik dan berikan beban secara perlahan, jangan terlalu mendadak.

 

Langkah-langkah:
(mengikut cara dan urutan seperti dalam ilustrasi gambar)

Ikatan Simpulan Asas Badan Unit Beruniform Pengakap Simpul Pulih (Sheep Shank Knot)

Kredit imej: animatedknots.com

KEMBALI KE ATAS ⇑


9. Bunga Geti Berganda (Double Sheet Bend)

 BUNGA GETI BERGANDAIkatan Simpulan Asas Badan Unit Beruniform Pengakap Bunga Geti Berganda (Double Sheet Bend) 

Satu simpul (knotting) yang digunakan untuk memendekkan tali kepada panjang yang dikehendaki. Satu versi yang lebih kukuh terhasil dari Simpul Bunga Geti untuk keselamatan yang lebih tinggi.

 

Nama lain: Double Sheet Bend

 

Penerangan:

Dalam situasi di mana simpul Bunga Geti mudah longgar atau terlepas sepenuhnya, Simpul Bunga Geti Berganda ini membentuk simpul yang lebih kuat dan tahan, walaupun tali basah atau menanggung beban yang berat. Hal ini biasanya berlaku apabila tali-tali tersebut mempunyai diameter yang tidak sama. Simpul Bunga Geti Berganda ini kerap digunakan di kapal dan bot kerana ia lebih kukuh dan tahan.

 

Langkah-langkah:
(mengikut cara dan urutan seperti dalam ilustrasi gambar)

Ikatan Simpulan Asas Badan Unit Beruniform Pengakap Bunga Geti Berganda (Double Sheet Bend)

KEMBALI KE ATAS ⇑


10. Lilit Balak (Timber Hitch)

 LILIT BALAK

Ikatan Simpulan Asas Badan Unit Beruniform Pengakap Lilit Balak (Timber Hitch)

Kredit imej: animatedknots.com

 

Mengikatkan tali pada objek untuk menarik, mengangkat, atau menurunkan objek atau beban.

 

Nama lain: Timber Hitch

 

Penerangan:

Simpul Lilit Balak merupakan satu simpulan asas yang berfungsi sebagai ikatan sementara yang cepat. Ia digunakan untuk mengikatkan tali pada objek berat supaya dapat dipindahkan dengan mudah melalui cara menarik, menyeret, mengangkat, atau menurunkan. Simpul ini sangat kukuh di bawah tekanan dan tidak tersangkut sehingga sulit untuk dilepaskan. Namun, perlu berhati-hati: Bagi mereka yang baru belajar simpulan, sering kali simpulan ini diikat dengan cara yang salah, dan akhirnya simpulan itu tidak berfungsi dengan baik.

 

Kekurangan:

Keadaan tali yang longgar dan tarikan yang tidak teratur pada bagian tali yang tegang boleh mengendurkan simpul ini.

 

Langkah-langkah:
(mengikut cara dan urutan seperti dalam ilustrasi gambar)

Ikatan Simpulan Asas Badan Unit Beruniform Pengakap Lilit Balak (Timber Hitch)

Kredit imej: animatedknots.com

KEMBALI KE ATAS ⇑


11. Lilit Taut Line (Taut Line Hitch)

 LILIT TAUT LINE

Ikatan Simpulan Asas Badan Unit Beruniform Pengakap Lilit Taut Line (Taut Line Hitch)

Kredit imej: animatedknots.com

 

Simpulan boleh laras pada garisan tali yang memerlukan pelarasan untuk mengekalkan ketegangan

 

Nama lain: Taut Line Hitch, Midshipman’s Hitch

 

Penerangan:

Sama seperti Takal Tali, Simpul Lilit Taut Line menghasilkan tali yang tegang dengan menggunakan simpul yang ringkas berbanding sistem simpul yang rumit. Kerana lebih mudah daripada Takal Tali, Simpul Lilit Taut Line sering diajar kepada mereka yang baru belajar mengikat simpul sebagai cara untuk menghasilkan ketegangan, seperti mengikat tali khemah. Simpul ini dapat meluncur dengan mudah, tetapi akan tersangkut pada tali atau tali pintal yang diikat apabila diberi beban. Lebih banyak ketegangan dapat diciptakan dengan Takal Tali, dan Takal Tali juga lebih kukuh dan selamat, jadi kebanyakan pengikat simpul akhirnya jarang menggunakan Lilit Taut Line ini. Namun, Simpul Lilit Taut Line masih digunakan untuk mengamankan peralatan pada tali yang digantung secara vertikal, seperti tali yang tergantung dari cabang pohon.

 

Info Menarik: Pelaut menamakan simpul ini sebagai rolling hitch; simpul ini berguna untuk mengikat tali pada spar (tiang tegak yang menyokong peralatan kapal (ringing)). Simpul ini jauh lebih kukuh daripada Simpul Manuk.

 

Kekurangan:

Simpul ini akan menjadi longgar jika ada kekenduran pada tali, oleh itu, penting untuk memeriksanya secara berkala.

 

Langkah-langkah:
(mengikut cara dan urutan seperti dalam ilustrasi gambar)

Ikatan Simpulan Asas Badan Unit Beruniform Pengakap Lilit Taut Line (Taut Line Hitch)

Kredit imej: animatedknots.com

KEMBALI KE ATAS ⇑


12. Ikatan Seraya (Square Lashing)

 IKATAN SERAYA

Ikatan Simpulan Asas Badan Unit Beruniform Pengakap Ikatan Seraya (Square Lashing)

Kredit imej: animatedknots.com

 

Mengikat dua batang tiang/kayu bersama pada sudut 90 darjah.

 

Nama lain: Square Lashing

 

Penerangan:

Ikatan Seraya tradisional adalah jenis ikatan (lashing) yang paling biasa digunakan. Ia merupakan cara yang paling kukuh dan selamat untuk mengikat sesuatu. Apabila ikatan Seraya diikat dengan betul, ia akan kekal kukuh dan selamat. Namun, seperti semua jenis ikatan (lashing), jika ada langkah yang terlepas pandang atau dilakukan secara kurang berhati-hati, ikatan (lashing) tersebut boleh menjadi kendur dan mengakibatkan situasi yang berisiko.

Ikatan Seraya boleh digunakan untuk mengikat batang-batang yang saling bersilang dan bersentuhan pada sudut antara 45° hingga 90°. Jika sudut bersentuhan melebihi 45°, sebaiknya gunakan Ikatan Silang Gunting.

Apabila mengikat ikatan Seraya, batang dan tali perlu diletakkan dengan betul supaya dapat mencapai kekuatan maksimum. Batang silang perlu diletakkan dengan cara supaya daya yang dikenakan pada palang silang diarahkan ke tiang yang diikatinya. Ini membolehkan kontak kayu-ke-kayu menanggung sebahagian daripada beban. Jika arah tekanan lebih cenderung untuk memisahkan tiang-tiang, hanya tali yang akan menampung beban tersebut. Mulakan dengan mengikat Simpul Manuk pada tiang yang terdekat selari dengan arah tekanan, dan pada sisi batang silang yang berlawanan dengan arah tekanan tersebut.

Dalam kebanyakan situasi, daya yang dikenakan pada struktur disebabkan oleh graviti, yang mengarah ke bawah. Oleh itu, Simpul Manuk yang diikat pada permulaan biasanya diikat pada tiang tegak, dan berada di bawah palang silang. Sebahagian tali yang telah diikat dikukuhkan dan dikemaskan dengan cara melilitkannya mengelilingi hujung tali yang bebas.

 

Langkah-langkah:
(mengikut cara dan urutan seperti dalam ilustrasi gambar)

Ikatan Simpulan Asas Badan Unit Beruniform Pengakap Ikatan Seraya (Square Lashing)

Kredit imej: animatedknots.com

KEMBALI KE ATAS ⇑


13. Ikatan Serong (Diagonal Lashing)

 IKATAN SERONG

Ikatan Simpulan Asas Badan Unit Beruniform Pengakap Ikatan Serong (Diagonal Lashing)

Kredit imej: animatedknots.com

 

Mengikat dua batang tiang/kayu secara bersilang

 

Nama lain: Diagonal Lashing

 

Penerangan:

Ikatan Serong diberi nama kerana lilitan dilakukan dengan melintasi tiang-tiang secara diagonal. Ikatan Serong boleh digunakan untuk mengikat tiang-tiang yang saling bersilang pada sudut antara 90° hingga 45°. Jika sudut antara tiang-tiang kurang dari 45°, gunakan Ikatan Silang Gunting. Gunakan Lilit Balak bersama Ikatan Serong untuk menarik tiang-tiang yang tidak bersentuh secara bersama. Lilit Balak membolehkan tiang-tiang ditarik bersama tanpa mengubah kedudukan relatif tiang-tiang tersebut.

 

Kekurangan:

Jika Ikatan Seraya digunakan untuk mengikat tiang-tiang yang tidak bersentuh,Simpul Manuk awal akan menarik palang silang ke arah Simpul Manuk, menyebabkan palang silang melengkung, dan menghasilkan daya yang akan bertindak sepanjang tiang yang diikat dengan Simpul Manuk. Daya tambahan ini, jika cukup kuat, boleh memberikan tekanan yang tidak perlu pada ikatan-ikatan lain dalam struktur, menyebabkan struktur menjadi melengkung dan gagal.

 

Langkah-langkah:
(mengikut cara dan urutan seperti dalam ilustrasi gambar)

Ikatan Simpulan Asas Badan Unit Beruniform Pengakap Ikatan Serong (Diagonal Lashing)

Kredit imej: animatedknots.com

KEMBALI KE ATAS ⇑


14. Belit Lucut (Highwayman’s Hitch)

 BELIT LUCUT

Ikatan Simpulan Asas Badan Unit Beruniform Pengakap Belit Lucut (Highwayman's Hitch)  

Kredit imej: animatedknots.com

 

Simpul (knotting) ini digunakan ketika kita perlu melepaskan ikatan dengan cepat.

 

Nama lain: Highwayman’s Hitch, Draw Hitch

 

Penerangan:

Apabila anda memerlukan simpul pengikat objek (hitch) sementara, seperti merapatkan kapal kecil untuk jangka masa yang singkat, Simpul Belit Lucut adalah pilihan yang baik. Simpul ini berfungsi dengan baik untuk menurunkan beban yang ringan, seperti menurunkan beg alat di sisi kapal yang tinggi. Tidak pasti sama ada simpul ini digunakan oleh perompak (Highwayman’s Hitch- perompak jalanan) sebagai tali pengikat yang boleh dilepaskan dengan cepat ketika melepaskan kuda apabila mereka perlu melarikan diri. Namun, simpul ini berfungsi dengan baik untuk mengikat binatang untuk jangka masa yang singkat.

 

Kekurangan:

Jangan menggunakan simpul ini untuk tugasan berat kerana ia boleh terruai lebih awal sebelum tempoh yang diinginkan.

 

Langkah-langkah:
(mengikut cara dan urutan seperti dalam ilustrasi gambar)

Ikatan Simpulan Asas Badan Unit Beruniform Pengakap Belit Lucut (Highwayman's Hitch)  

Kredit imej: animatedknots.com

KEMBALI KE ATAS ⇑


15. Lilit Pasdul (Marlinspike Hitch)

 LILIT PASDULIkatan Simpulan Asas Badan Unit Beruniform Pengakap Lilit Pasdul (Marlinspike Hitch)

Kredit imej: animatedknots.com

 

Simpul sementara digunakan untuk mengikat sebatang rod/kayu kepada tali untuk membuat pegangan.

 

 

Nama lain: Marlinspike Hitch, Marlinspike Hitch Knot, Lever Hitch, Ladder Hitch, Marlingspike

 

Penerangan:

Simpul Lilit Pasdul digunakan untuk mengikat simpul di sekitar objek seperti kayu atau tiang. Penggunaan paling biasa bagi simpul ini adalah untuk membuat tangga sementara. Anda juga boleh menggunakan simpul-simpul ini untuk membuat pegangan yang kukuh, yang memudahkan anda untuk mengikat simpul dengan lebih kemas.

Simpul lilit pasdul menggunakan sebatang kayu, atau “spike” untuk membuat simpul. Simpulan juga kadang-kala dikenali sebagai “lever hitch” atau “ladder hitch”. Simpul-simpul ini berfungsi dengan baik kerana mudah untuk diikat dan dibuka serta tidak mudah tersangkut. Simpul ini dianggap sebagai simpul sementara dan tidak stabil kecuali apabila dikenakan beban.

Kami lihat simpul lilit pasdul disebut dalam Buku The Ashely Book of Knots sebagai Marlingspike.

Marlinspike adalah satu jenis alat yang digunakan dalam persekitaran marin, dan ia digunakan untuk mengikat simpul dengan mudah. Ia adalah sebatang paku logam yang tajam, panjangnya antara 6 hingga 12 inci (15.2 hingga 30.5 cm), biasanya diperbuat daripada besi atau keluli. Pelaut menggunakan Marlinspike untuk menghubungkan tali, membuat pegangan atau pengait, dan membuka simpul.

Ashley menyatakan bahawa anda boleh membuat simpul lilit pasdul menggunakan sebatang Marlinspike. Alat Marlinspike digunakan untuk menarik tali semasa mengikat, melilit, atau mengikat tali.

Seorang “Marlinspike” atau “Marlinspike Seamen” juga merujuk kepada seorang pelaut. Mereka diberi gelaran ini kerana mereka sangat mahir menggunakan alat tersebut.

Istilah “Marling” bukan merujuk pada perbuatan mengikat simpul. Ia merujuk kepada perbuatan melilit banyak Simpul Setengah Belit di sekeliling tali untuk melindungi tali yang dililit. Namun, amalan ini sudah jarang dipraktikan.

 

Langkah-langkah:
(mengikut cara dan urutan seperti dalam ilustrasi gambar)

Ikatan Simpulan Asas Badan Unit Beruniform Pengakap Lilit Pasdul (Marlinspike Hitch)

Kredit imej: animatedknots.com

KEMBALI KE ATAS ⇑


16. Simpul Kerusi (Fireman’s Chair)

 SIMPUL KERUSI

Ikatan Simpulan Asas Badan Unit Beruniform Pengakap Simpul Kerusi (Fireman’s Chair)

Sejenis simpul yang diikat di bahagian tengah tali yang membentuk dua lingkaran gelung (loop) boleh disesuaikan dan terkunci.

 

Nama lain: Fireman’s Chair, Handcuff Knot, Chair Knot

 

Penerangan:

Simpul Kerusi, juga dikenali sebagai Fireman’s Chair, ialah simpul yang diikat di bahagian tengah tali yang membentuk dua lingkaran gelung (loop) boleh disesuaikan dan terkunci. Diperbuat dengan bahan tali yang sesuai oleh orang terlatih, simpul ini boleh digunakan sebagai tali pinggang penyelamat (rescue harness) yang boleh menyokong seseorang ketika hendak diturunkan dengan selamat. Satu lingkaran gelung (loop) digunakan untuk menyokong badan di sekitar dada dan di bawah lengan, manakala lingkaran gelung (loop) yang lain digunakan untuk menyokong kaki di bawah lutut. Diikat di tengah-tengah tali, salah satu hujung digunakan untuk membuat penurunan, manakala hujung yang lain dipegang oleh orang di bawah untuk mengawal posisi mangsa dengan mengambil kira risiko yang ada semasa melakukan penurunan. Sebuah simpulan yang rapat dan kukuh dapat mencegah mangsa daripada terjatuh, walaupun dalam keadaan tidak sedarkan diri.

 

Langkah-langkah:
(mengikut cara dan urutan seperti dalam ilustrasi gambar)

Ikatan Simpulan Asas Badan Unit Beruniform Pengakap Simpul Kerusi (Fireman’s Chair)

KEMBALI KE ATAS ⇑


17. Simpul Kepala Lalat (Crown Knot)

 SIMPUL KEPALA LALAT

Ikatan Simpulan Asas Badan Unit Beruniform Pengakap Simpul Kepala Lalat (Crown Knot)

Kredit imej: animatedknots.com

 

Untuk mengikat hujung tali supaya tidak terurai. Untuk memulakan simpul Sambat Balik.

 

Nama lain: Crown Knot

 

Penerangan:

Simpul kepala lalat merupakan satu jenis simpul tali yang digunakan untuk tujuan hiasan dan berfungsi seperti “butang” pada tali. Simpul kepala lalat digunakan asalnya untuk diletakkan di hujung tali di kedua belah sisi jambatan yang menghubungkan ke kapal sebagai stopper.

 

Langkah-langkah:
(mengikut cara dan urutan seperti dalam ilustrasi gambar)

Ikatan Simpulan Asas Badan Unit Beruniform Pengakap Simpul Kepala Lalat (Crown Knot)

Kredit imej: animatedknots.com

KEMBALI KE ATAS ⇑


18. Sambat Balik (Back Splice)

 SAMBAT BALIK

Ikatan Simpulan Asas Badan Unit Beruniform Pengakap Sambat Balik (Back Splice)

Kredit imej: animatedknots.com

 

Simpul (knotting) ini mengikat secara bersilang melalui helai-helai tali yang dirapikan untuk mencegah hujung tali daripada terurai.

 

Nama lain: Back Splice, Spanish whipping

 

Penerangan:

Pada zaman dahulu, tali simpulan biasanya terdiri daripada tiga helai yang dipintal (atau disusun) bersama-sama. Apabila tali dipotong mengikut panjang yang diperlukan, penyambungan/penyusunan (splicing) diperlukan untuk mencegah tali daripada terurai. Kebolehan mengikat simpul penyambung tali (splicing) adalah dianggap sebagai kemahiran asas yang diperlukan oleh semua pelaut. Terdapat beberapa tali yang terdiri daripada empat helai, tetapi kaedah penyambungan tali yang sama ini masih boleh digunakan.

Memandangkan penyambungan tali ke belakang mempunyai tujuan yang sama dengan pemati tali (whipping-mengikat benda kecil di sekitar hujung tali yang dipotong untuk mencegah terurai), simpul ini kadang-kadang dikenali sebagai Spanish whipping. Berbeza dengan pemati tali (whipping), penyambungan tali ke belakang menjadi semakin kuat apabila digunakan. Ianya juga boleh digunakan untuk mematikan hujung tali bagi tujuan hiasan. Pengikatan helai-helai tali yang serupa boleh digunakan untuk menyambung dua tali menjadi satu.

 

Langkah-langkah:
(mengikut cara dan urutan seperti dalam ilustrasi gambar)

Ikatan Simpulan Asas Badan Unit Beruniform Pengakap Sambat Balik (Back Splice)

Kredit imej: animatedknots.com

KEMBALI KE ATAS ⇑


19. Sambat Mata (Eye Splice)

 SAMBAT MATA19. Sambat Mata (Eye Splice).png

Kredit imej: animatedknots.com

 

Digunakan untuk membuat mata/ lingkaran gelung (loop) di hujung tali.

 

Nama lain: Sepit Ketam, Eye Splice

 

Penerangan:

Bagi pelaut, kebolehan untuk membuat mata atau lingkaran gelung (loop) di hujung tali pada satu ketika dahulu dianggap sebagai kemahiran asas dan penting. Walaupun kini tali dengan lubang mata boleh dibeli, anda masih boleh membuatnya menggunakan cara tradisional ini kerana ianya masih berkesan dan diyakini. Simpul ini juga berguna bagi campers yang memerlukan satu lingkaran gelung tetap (fix loop) di hujung tali.

 

Langkah-langkah:
(mengikut cara dan urutan seperti dalam ilustrasi gambar)

Ikatan Simpulan Asas Badan Unit Beruniform Pengakap Sambat Mata (Eye Splice)

Kredit imej: animatedknots.com

KEMBALI KE ATAS ⇑


20. Sambat Pendek (Short Splice)

 SAMBAT PENDEKIkatan Simpulan Asas Badan Unit Beruniform Pengakap 20. Sambat Pendek (Short Splice)

Kredit imej: animatedknots.com

 

Simpul (knotting) ini menghasilkan penyambungan yang kukuh antara dua helai tali yang berserabut.

 

Nama lain: Short Splice

 

Penerangan:

Dalam Sambat Pendek, hujung tali digabungkan bersama atau hujung dua tali yang berbeza disatukan, menghasilkan peningkatan diameter tali untuk jarak yang pendek. Sambat pendek ini TIDAK boleh digunakan jika peningkatan diameter tali akan memberi kesan kepada operasi. Salah satu kegunaan praktikal bagi sambat pendek ialah untuk membuat tali anduh (endless slings) yang panjangnya tidak berujung. Ia juga digunakan untuk membuat tali pengikat (straps). Tali anduh (sling) dan tali pengikat (straps) dibuat daripada potongan tali pendek yang diikat bersama pada hujungnya sendiri. Jika diberikan pilihan, gunakan Sambat Pendek berbanding Sambat Panjang (long splice). Ini kerana Sambat Pendek memerlukan sedikit tali dan boleh diikat dengan lebih cepat berbanding Sambat Panjang.

 

Langkah-langkah:
(mengikut cara dan urutan seperti dalam ilustrasi gambar)

Ikatan Simpulan Asas Badan Unit Beruniform Pengakap

Kredit imej: animatedknots.com

KEMBALI KE ATAS ⇑


21. Ikatan Silang Gunting (Shear Lashing)

 IKATAN SILANG GUNTINGIkatan Simpulan Asas Badan Unit Beruniform Pengakap Ikatan Silang Gunting (Shear Lashing)

Kredit imej: animatedknots.com

 

Simpul (knotting) ini digunakan untuk menghubungkan dua batang tiang/kayu yang hujungnya kakinya terpisah.

 

Nama lain: Shear Lashing, Two-Spar Shear Lashing, “sheer Lashing”

 

Penerangan:

Ikatan Silang Gunting biasanya digunakan apabila kaki-kaki palang perlu dilebarkan untuk membentuk kerangka-A. Ia juga merupakan cara yang baik untuk menguatkan tiang yang patah atau lemah. Simpul Manuk diikat hanya pada satu kaki dan lilitan tambahan dibuat antara tiang-tiang.

 

Langkah-langkah:
(mengikut cara dan urutan seperti dalam ilustrasi gambar)

Ikatan Simpulan Asas Badan Unit Beruniform Pengakap Ikatan Silang Gunting (Shear Lashing)

Kredit imej: animatedknots.com

KEMBALI KE ATAS ⇑


22. Simpul Abah-Abah (Manharness Knot)

 SIMPUL ABAH-ABAH

Ikatan Simpulan Asas Badan Unit Beruniform Pengakap Simpul Abah-Abah (Manharness Knot)

Kredit imej: animatedknots.com

 

Simpul Abah-Abah adalah simpul dengan lingkaran gelung (loop) di tengah-tengah tali untuk kegunaan bukan kritikal.

 

Nama lain: Manharness Knot, Artilleryman’s Loop, Artillery Loop

 

Penerangan:

Nama lain bagi Simpul Abah-Abah —artilleryman’s loop, harness loop dan Manharness Hitch — digunakan untuk mengangkut meriam dan meringankan beban kuda dalam situasi mendaki bukit atau melewati tanah berlumpur. Pada tahun 1887, Tentera British menyebutnya sebagai “a man’s harness hitch”. (Tercatat dalam buku Instruction in Military Engineering). Dahulu, Pengakap (Boy Scouts) diajar untuk meletakkan simpul ini pada tali seret kereta trek mereka. Dalam majalah Knotting Matters (April 1992), Tuan Mike Storch mencadangkan agar digunakan beberapa simpul Abah-Abah secara berulang-alik pada jarak tertentu di sepanjang baris piket untuk menambat kuda-kuda.

Tarikan utama simpul ini adalah kecepatan dalam mengikatnya. Simpul Abah-Abah perlu diberi beban pada lingkaran gelung (loop) supaya tidak mudah tergelincir dan mengetat dengan mudah. Walaupun lingkaran gelung (loop) simpul ini menanggung beban, ia boleh mengetat apabila ditarik dengan kuat. Oleh itu, ia sesuai digunakan untuk kerja-kerja yang ringan atau serdahana dan tidak kritikal.

 

Langkah-langkah:
(mengikut cara dan urutan seperti dalam ilustrasi gambar)

Ikatan Simpulan Asas Badan Unit Beruniform Pengakap Simpul Abah-Abah (Manharness Knot)

Kredit imej: animatedknots.com

KEMBALI KE ATAS ⇑


23. Lilit Tindih Kejap (Rolling Hitch)

 LILIT TINDIH KEJAP

Ikatan Simpulan Asas Badan Unit Beruniform Pengakap Lilit Tindih Kejap (Rolling Hitch)

Kredit imej: animatedknots.com

 

Simpul pengikat objek (hitch) ini berguna dalam situasi di mana beban akan dikenakan pada sudut yang tidak sehaluan.

 

Nama lain: Rolling Hitch

 

Penerangan:

Banyak simpul pengikat objek (hitch) kehilangan kekuatan apabila beban dikenakan pada arah yang tidak sehaluan dengan sudut tepat. Simpul Lilit Tindih Kejap tidak mengalami kehilangan kekuatan selama ketegangan tetap stabil. Ia sebenarnya adalah modifikasi lain daripada Simpul Manuk. Ia berfungsi dengan baik pada objek berbentuk silinder, termasuk mengikat tali kecil pada tali yang lebih besar.

Kelebihan:

Simpul (knotting) ini boleh digunakan dalam aktiviti perkhemahan, pendakian dan memancing.

Langkah-langkah:
(mengikut cara dan urutan seperti dalam ilustrasi gambar)

Ikatan Simpulan Asas Badan Unit Beruniform Pengakap Lilit Tindih Kejap (Rolling Hitch)

Kredit imej: animatedknots.com

KEMBALI KE ATAS ⇑


24. Simpul Ngah (Middleman’s Knot)

 SIMPUL NGAHIkatan Simpulan Asas Badan Unit Beruniform Pengakap Simpul Ngah (Middleman’s Knot)  

Satu penyambung tali (bend) dibentuk dengan menjalin lingkaran gelung (loop) daripada Simpul Mati yang bertentangan (opposing overhand knots) dengan tali yang bertentangan. 

 

Nama lain: Middleman’s Knot, Fisherman’s Eye, True lover’s knot

 

Penerangan:

Salah satu daripada beberapa simpul yang dikenali sebagai True Lover’s Knot. Ia adalah satu lingkaran gelung (loop) yang berguna yang diikat di bahagian tengah tali dengan menggunakan salah satu daripada empat (sekurang-kurangnya empat) cara yang berbeza. Sebelum ini, simpul ini sering digunakan oleh orang yang berada di tengah-tengah tali (middleman) dalam aktiviti memanjat/mendaki, tetapi kini ia telah digantikan oleh simpul yang lebih baik seperti Simpul Kupu-Kupu Pendaki. Bagi pemancing, simpul ini juga digunakan untuk membuat gelung perambut, namun terdapat simpul lain yang lebih baik untuk tujuan ini seperti Angler’s Loop.

 

Langkah-langkah:
(mengikut cara dan urutan seperti dalam ilustrasi gambar)

Ikatan Simpulan Asas Badan Unit Beruniform Pengakap Simpul Ngah (Middleman’s Knot)

KEMBALI KE ATAS ⇑


25. Ikatan Lilit Kacang (Floor Lashing)

 IKATAN LILIT KACANG

Ikatan Simpulan Asas Badan Unit Beruniform Pengakap Simpul Ngah (Middleman’s Knot)

Untuk mengikat beberapa batang kayu atau tiang ke setiap pemegang dengan tujuan membentuk permukaan rata seperti rak, meja, atau perkakas.

 

Nama lain: Floor Lashing, Snake Lashing

 

Penerangan:

Apabila menggunakan ikatan lilit kacang, kedua-dua sisi tiang lantai perlu dililit pada masa yang sama untuk menghasilkan permukaan yang kukuh dan rata.

Apabila meletakkan tiang lantai pada pemegang, susun tiang lantai dengan bahagian pangkalnya dalam arah berselang-seli. Dengan menggantikan bahagian pangkal tiang lantai secara berselang-seli, ia akan menyesuaikan keruncingan semulajadi tiang lantai supaya panjang tiang lantai pada setiap pemegang sama.

 

Langkah-langkah:
(mengikut cara dan urutan seperti dalam ilustrasi gambar)

Ikatan Simpulan Asas Badan Unit Beruniform Pengakap Simpul Ngah (Middleman’s Knot)

KEMBALI KE ATAS ⇑


26. Ikatan Silang Tungku (Tripod Lashing)

 IKATAN SILANG TUNGKU

Ikatan Simpulan Asas Badan Unit Beruniform Pengakap Ikatan Silang Tungku (Tripod Lashing)

Kredit imej: animatedknots.com

 

Untuk mengikat tiga tiang secara bersama untuk membina tripod. Untuk mengikat tiga tiang secara bersama yang bersentuhan pada titik yang sama dalam sebuah struktur.

 

Nama lain: Tripod Lashing

 

Penerangan:

Ikatan Silang Tungku adalah jenis Ikatan Silang Gunting yang mengikat tiga tiang bersama-sama pada titik yang sama. Ikatan Silang Tungku juga dikenali sebagai Tripod Lashing kerana ikatan ini biasanya digunakan untuk membina sebuah tripod. Ikatan Silang Tungku boleh digunakan di mana-mana bahagian dalam struktur yang memerlukan tiga tiang bersilang pada titik yang sama dan mengikut turutan pembinaan yang sama. Ikatan Silang Tungku terdiri daripada dua bentuk utama; dengan lilitan yang disusun rapat (tali dililit di antara tiang-tiang) dan dengan lilitan biasa (tali dilit di sekeliling tiang-tiang tanpa lilitan tali di antara tiang-tiang). Apabila ikatan (lashing) dilakukan dengan lilitan yang disusun rapat, tali akan bersentuhan dengan setiap tiang di sekelilingnya; ini menjadikan ikatan Silang Tungku dengan lilitan yang disusun rapat sebagai bentuk yang paling kukuh dan selamat: oleh itu, disarankan gunakan Ikatan Silang Tungku dengan lilitan yang disusun rapat sekiranya keselamatan menjadi keutamaan. Namun, untuk struktur yang ringan di mana tidak ada bahaya jika ikatan (lashing) menjadi longgar, boleh menggunakan ikatan Silang Tungku dengan lilitan biasa yang lebih cepat untuk diikat.

 

Langkah-langkah:
(mengikut cara dan urutan seperti dalam ilustrasi gambar)

Ikatan Simpulan Asas Badan Unit Beruniform Pengakap Ikatan Silang Tungku (Tripod Lashing)

Kredit imej: animatedknots.com

KEMBALI KE ATAS ⇑


27. Lilit Berkas Tingkat (Racking Bend)

 LILIT BERKAS TINGKAT

Ikatan Simpulan Asas Badan Unit Beruniform Pengakap Lilit Berkas Tingkat (Racking Bend)

Lilit Berkas Tingkat digunakan untuk menghubungkan dua tali dengan diameter yang berbeza.

 

Nama lain: Racking Bend

 

Penerangan:

Lilit Berkas Tingkat atau istilah inggerisnya Racking Bend adalah simpul yang digunakan untuk menggabungkan dua tali dengan diameter yang berbeza. “Racking” merujuk kepada simpul yang membentuk angka lapan untuk mengikat bahagian lipatan tali yang memiliki diameter lebih besar dengan tali yang memiliki diameter lebih kecil.

Ia memiliki tujuan yang hampir serupa dengan Simpul Bunga Geti, Bunga Geti Berganda, atau Heaving Line Knot, dan boleh digunakan untuk melemparkan tali yang tebal dengan bantuan tali yang lebih tipis di hujungnya. Pada hujung tali juga diletakkan beban seperti Genggam Monyet atau Heaving Line Knot.

 

Langkah-langkah:
(mengikut cara dan urutan seperti dalam ilustrasi gambar)

Ikatan Simpulan Asas Badan Unit Beruniform Pengakap Lilit Berkas Tingkat (Racking Bend)

KEMBALI KE ATAS ⇑


28. Simpul Tapak Kucing (Cats Paw Knot)

 SIMPUL TAPAK KUCING

Ikatan Simpulan Asas Badan Unit Beruniform Pengakap Lilit Berkas Tingkat (Racking Bend)

Simpul Tapak Kucing digunakan untuk mengikatkan tali pada objek.

 

Nama lain: Cats Paw Knot

 

Penerangan:

Simpul Tapak Kucing memiliki ketegangan yang sama di kedua sisinya dan merupakan simpul cangkuk (hook knot) terbaik untuk tali dengan diameter sederhana. Simpul Tapak Kucing telah lama digunakan oleh pekerja pelabuhan dan pelaut untuk menggantung objek berat, dan nama Cats Paw Knot telah digunakan sejak awal abad ke-18 lagi. Apabila hanya satu bahagian tali yang memikul beban digantung di atas cangkuk, tali tersebut akan menjadi lebih lemah sekitar satu per tiga. Apabila Simpul Tapak Kucing ditegang dengan kuat, ia memberikan jaminan tambahan bahawa jika salah satu bahagian putus, bahagian yang lain masih cukup kuat untuk menurunkan beban dengan selamat ke tanah.

 

Langkah-langkah:
(mengikut cara dan urutan seperti dalam ilustrasi gambar)

Ikatan Simpulan Asas Badan Unit Beruniform Pengakap Lilit Berkas Tingkat (Racking Bend)

KEMBALI KE ATAS ⇑


29. Simpul Raga (Carrick Bend)

 

 SIMPUL RAGA

Ikatan Simpulan Asas Badan Unit Beruniform Pengakap Simpul Raga (Carrick Bend)

Kredit imej: animatedknots.com

 

Simpul (knotting) ini digunakan untuk menggabungkan dua tali besar dengan kukuh.

 

Nama lain: Carrick Bend

 

Penerangan:

Simpul Raga membentuk simpul yang sangat kukuh apabila diikat dengan betul, walaupun terdapat perbezaan bahan pada kedua tali, seperti tali sintetik dan serat semulajadi. Namun, simpul ini sering kali diikat dengan salah oleh mereka yang baru belajar mengikat simpul, di mana hujung simpul kedua ditenun dengan cara yang tidak betul melalui lingkaran gelung (loop) tali yang pertama. Simpul yang diikat dengan salah mungkin terlihat seperti simpul raga pada pandangan awal, tetapi simpul tersebut akan terurai apabila diberi tekanan. Disebabkan ini, sesetengah peminat simpul merujuk simpul ini sebagai Simpul Raga yang sebenar. Simpul ini telah lama diketahui dan sering digunakan oleh para pelaut selama lebih dari seribu tahun. Simpul (knotting) ini pertama kali dicetak dalam sebuah buku yang tentang istilah-istilah kelautan, Vocabulaire des Termes de Marine. Buku ini diterbitkan di Perancis pada tahun 1783.

 

Kekurangan:

Simpul Raga sering kali disalah anggap sebagai simpul yang kuat oleh ramai orang. Tetapi sebenarnya, simpul ini dapat mengurangkan kekuatan tali sebanyak 30 peratus atau lebih.

 

Langkah-langkah:
(mengikut cara dan urutan seperti dalam ilustrasi gambar)

Ikatan Simpulan Asas Badan Unit Beruniform Pengakap Simpul Raga (Carrick Bend)

Kredit imej: animatedknots.com

KEMBALI KE ATAS ⇑


30. Simpul Serban (Turk’s Head)

 SIMPUL SERBAN

Ikatan Simpulan Asas Badan Unit Beruniform Pengakap Simpul Serban (Turk’s Head)

Kredit imej: animatedknots.com

 

Satu hiasan dekoratif pada objek berbentuk silinder atau separuh silinder.

 

Nama lain: Turk’s Head

 

Penerangan:

Simpul Serban, yang sering dianggap sebagai simpul hiasan utama, sebenarnya mempunyai pelbagai kegunaan yang termasuk berfungsi sebagai cincin napkin, memberikan genggaman yang lebih baik pada railing, dan menandakan kedudukan tengah kemudi roda kapal. Terdapat banyak variasi simpul Serban yang hampir tak terhingga, semuanya disebut sebagai simpul Serban, dan semuanya bergantung pada panjang tali yang tersedia dan kemampuan (serta kesabaran) orang yang mengikatnya. Ada beberapa peminat yang begitu menggemari Simpul Serban ini sehingga mereka mengabdikan diri sepenuhnya untuk simpul ini dan menulis buku mengenainya.

Ya, simpul ini agak mirip dengan turban, dan itulah sebabnya dinamakan demikian. Bukan hanya pelaut, malah kedua-dua koboi Amerika Selatan dan barat A.S. juga mengikat Simpul Serban yang kompleks.

 

Langkah-langkah:

(mengikut cara dan urutan seperti dalam ilustrasi gambar)

Ikatan Simpulan Asas Badan Unit Beruniform Pengakap Simpul Serban (Turk’s Head)

Kredit imej: animatedknots.com

KEMBALI KE ATAS ⇑


31. Simpul Buaian (Scaffold Hitch)

 SIMPUL BUAIAN

Ikatan Simpulan Asas Badan Unit Beruniform Pengakap Simpul Buaian (Scaffold Hitch)

Simpul Buaian digunakan untuk mengikat tali pada papan.

 

Nama lain: Scaffold Hitch

Simpul Buaian merupakan simpul yang sangat berguna, terutamanya dalam aktiviti pioneering. Ia mempunyai dua fungsi utama.

Fungsi Utama: Simpul ini sangat bagus untuk membuat kerusi bosun (bosun’s chair, boatswain’s chair) dalam projek pioneering. Ia digunakan untuk mencipta tempat duduk untuk menggantung seorang pengakap menggunakan tali ayunan. Seperti yang dinyatakan oleh John Sweet dalam buku Scout Pioneering, adalah baik untuk membuat goresan takuk sekitar 4 inci dari hujung papan agar tali dapat mencengkam dengan baik.

 

Simpul Buaian diikat dengan Simpul Tindih Kasih

 

Fungsi Kedua: Untuk mengikat berkas kayu atau tiang, terdapat banyak simpul yang bisa digunakan. Namun, untuk menyatukan batang papan atau platform kayu berukuran 3 hingga 4 inci, simpul buaian adalah pilihan terbaik. Simpul ini memberikan kekuatan cengkaman yang baik untuk menjaga berkas tetap rapat dan kemas. (Kecuali jika anda menggunakan screen spline, simpul buaian ini adalah pilihan terbaik untuk mengikat bahan batang kayu pengakap!)

 

Berkas batang kayu panjang 4 kaki

 

Langkah-langkah:

(mengikut cara dan urutan seperti dalam ilustrasi gambar)

Ikatan Simpulan Asas Badan Unit Beruniform Pengakap Simpul Buaian (Scaffold Hitch)

Kredit imej: animatedknots.com

KEMBALI KE ATAS ⇑


32. Genggam Monyet (Monkey Fist)

 GENGGAM MONYET

Ikatan Simpulan Asas Badan Unit Beruniform Pengakap Genggam Monyet (Monkey Fist)

Kredit imej: animatedknots.com

 

Satu simpul hiasan dekoratif yang bulat dan besar dengan pelbagai kegunaan praktikal.

 

Nama lain: Monkey Fist, Monkey Paw

 

Penerangan:

Jika anda memiliki imaginasi yang kreatif, simpul Genggam Monyet memang terlihat seperti satu genggaman. Ia mungkin merupakan simpulan hiasan yang paling terkenal, yang dikenali hampir serta-merta oleh sebilangan besar orang. Simpul ini mungkin dihasilkan oleh pelaut yang memerlukan simpul tali yang berat untuk dilemparkan dan kadang-kala mengikatnya di sekeliling batu atau objek sfera lain untuk menambahkan berat. Simpul ini boleh diikat di sekeliling bola getah jika anda ingin agar ia terapung di air.

Dari aspek hiasan, simpul Genggam Monyet sangat digemari sebagai hujung tali yang besar dan menarik, terutamanya jika tali tersebut akan digunakan sebagai tali penarik. Biasanya, simpul ini disimpul dua atau tiga lapis (two-ply or three-ply knot). Ia boleh disimpul lebih tebal daripada tiga lapis. Selain diikat di sekeliling objek bulat (seperti marble atau bola golf untuk tujuan hiasan), simpul ini juga boleh diikat di sekeliling tangan untuk permulaan.

 

Langkah-langkah:

(mengikut cara dan urutan seperti dalam ilustrasi gambar)

Ikatan Simpulan Asas Badan Unit Beruniform Pengakap Genggam Monyet (Monkey Fist)

Kredit imej: animatedknots.com

KEMBALI KE ATAS ⇑


33. Takal Tali (Rope Tackle)

 TAKAL TALI

Ikatan Simpulan Asas Badan Unit Beruniform Pengakap Takal Tali (Rope Tackle)

Kredit imej: animatedknots.com

 

Simpul pengikat objek (hitch) ini memberikan leverage untuk mengurangkan kekenduran atau kelonggaran pada tali atau tali pintal.

 

Nama lain: Rope Tackle, Trucker’s Hitch, Harvester’s Hitch, Haymaker’s Hitch, Lorry Knot, Power Cinch Knot

 

Penerangan:

Takal Tali atau dalam bahasa inggerisnya Rope Tackle (juga dikenali dengan pelbagai nama antaranya Cinch Knot atau Power Cinch, Trucker’s Hitch, Harvester’s Hitch, Haymaker’s Hitch dan Lorry Knot) sebenarnya merupakan satu sistem simpul yang memberikan kelebihan mekanikal tiga-berbanding-satu. Ia membolehkan kita mencipta tegangan pada tali atau tali pintal untuk mengurangkan kekenduran atau kelonggaran. Dalam kata lain, simpul ini sebenarnya berfungsi seperti takal (pulley), yang membolehkan kita mencipta tegangan yang lebih kuat hanya dengan menarik hujung tali. Seutas tali boleh ditarik seketat tali gitar, jika perlu, tetapi kekuatan ketegangan itu boleh dikawal oleh orang yang mengikat simpul.

Simpulan ini merupakan cara yang efektif untuk menetapkan tali khemah di antara khemah dan titik penambat, atau mengikat tali dengan tegang di antara dua pokok. Ia juga berguna untuk mengikat barang atau kano di atas kereta. Setelah mahir menggunakan simpul (knotting) ini, para campers seringkali tertanya-tanya bagaimana mereka dapat melewati kehidupan tanpanya.

 

Kelebihan:

Simpul (knotting) ini boleh digunakan dalam aktiviti pendakian dan pelayaran.

 

Langkah-langkah:

(mengikut cara dan urutan seperti dalam ilustrasi gambar)

Ikatan Simpulan Asas Badan Unit Beruniform Pengakap Takal Tali (Rope Tackle)

Kredit imej: animatedknots.com

KEMBALI KE ATAS ⇑


34. Simpul Kupu-Kupu Pendaki (Alpine Butterfly Loop)

 SIMPUL KUPU-KUPU PENDAKI

Ikatan Simpulan Asas Badan Unit Beruniform Pengakap Simpul Kupu-Kupu Pendaki (Alpine Butterfly Loop)

Kredit imej: animatedknots.com

 

Membuat satu lingkaran gelung tetap (fixed loop) pada bahagian tengah tali.

 

Nama lain: Alpine Butterfly Loop

 

Penerangan:

Simpul ini, yang dikenali dengan nama yang indah, membentuk satu lingkaran gelung tetap (fixed loop) pada mana-mana bahagian tali. lingkaran gelung (loop) ini boleh dipasangkan atau dipautkan sesuatu. Simpul ini kerap digunakan dalam aktiviti pendakian sebagai simpul yang digunakan untuk mengikat diri pendaki pada tali. Ia sangat popular dalam aktiviti mendaki gunung glasier, di mana biasanya terdapat tiga pendaki yang diikat pada satu tali. Satu pendaki berada di setiap hujung tali dan satu lagi berada di tengah tali.

Berbeza dengan lingkaran gelung (loop) biasa, Simpul Kupu-kupu Pendaki boleh digunakan dengan selamat untuk menanggung beban yang penting. Ia dapat menahan tegangan dari arah mana pun tanpa melemahkan simpul tersebut.

Selain kuat dan selamat, Simpul Kupu-kupu Pendaki juga mudah dibuka, walaupun setelah menanggung beban yang berat, sesuatu yang tidak dapat dilakukan oleh simpul lingkaran gelung (loop) lain. Seperti simpul lingkaran gelung (loop) lain, simpul ini boleh digunakan untuk mengasingkan – di dalam lingkaran gelung (loop) simpul – bahagian tali yang haus atau lemah. Ia juga kadangkala dikenali sebagai lineman’s knot atau lineman’s loop.

Seperti kebanyakan simpul lain dalam dunia ikatan dan simpul, simpul ini juga boleh diikat dengan beberapa cara. Cuma cara ini lebih mudah untuk divisualkan.

 

Kelebihan:

Simpul (knotting) ini boleh digunakan semasa perkhemahan, pelayaran, dan memancing, atau pada bila-bila masa di mana anda perlu mengikat sesuatu pada tali di mana-mana bahagian selain hujungnya.

 

Langkah-langkah:

(mengikut cara dan urutan seperti dalam ilustrasi gambar)

Ikatan Simpulan Asas Badan Unit Beruniform Pengakap Simpul Kupu-Kupu Pendaki (Alpine Butterfly Loop)

Kredit imej: animatedknots.com

35. Simpul Tindih Kasih (Bowline)

 SIMPUL TINDIH KASIH

Ikatan Simpulan Asas Badan Unit Beruniform Pengakap Simpul Tindih Kasih (Bowline)

Kredit imej: animatedknots.com

 

Satu lingkaran gelung tetap (fixed loop) di hujung tali atau untuk mengikat tali pada satu objek.

 

Nama lain: Bowline

 

Penerangan:

Simpul Tindih Kasih adalah salah satu simpul yang sangat popular dan sering digunakan. Ia menghasilkan satu lingkaran gelung tetap (fixed loop) yang tidak mudah tergelincir atau tersangkut. Namun demikian, simpul ini tidak dianggap sebagai satu simpul yang diyakini ketahanan dan keselamatannya. Ia boleh longgar dengan mudah apabila beban dilepaskan, dan mudah berubah bentuk (deformasi) apabila dikenakan beban berlebihan. Oleh itu, disarankan untuk menguatkan simpul ini dengan menggunakan stopper . Namun, walaupun terkena beban, simpul ini boleh dilepaskan dengan menolak bahagian yang melingkari bahagian utama ke atas. Apabila simpulan perlu dilepaskan kemudian, simpul tindih kasih adalah pilihan yang bagus.

 

Kekurangan:

Simpul tindih kasih mengurangkan kekuatan tali atau tali pintal sehingga 40 peratus.

 

Langkah-langkah:

(mengikut cara dan urutan seperti dalam ilustrasi gambar)

Ikatan Simpulan Asas Badan Unit Beruniform Pengakap Simpul Tindih Kasih (Bowline)

Kredit imej: animatedknots.com

KEMBALI KE ATAS ⇑


36. Tindih Kasih Berganda (Bowline on A Bight)

 TINDIH KASIH BERGANDA

Ikatan Simpulan Asas Badan Unit Beruniform Pengakap Tindih Kasih Berganda (Bowline on A Bight)

Kredit imej: animatedknots.com

 

Satu simpulan lingkaran gelung berganda tetap (fixed double loop) yang boleh diikat di tengah-tengah tali.

 

Nama lain: Bowline on A Bight, Bowline in The Bight, Bowline Upon the Bight

 

Penerangan:

Tindih Kasih Berganda, atau nama dalam bahasa Inggerisnya Bowline on A Bight, Bowline in The Bight, Bowline Upon the Bight—semuanya merujuk kepada simpul yang sama. Simpul ini boleh diikat berhampiran hujung tali, tetapi lebih kerap muncul di tempat yang jauh dari hujung tali. Dari segi sejarah,simpul ini simpul ini digunakan sebagai tempat duduk improvisasi di mana orang yang duduk memasukkan satu kaki melalui satu lingkaran gelung (loop) dan kaki lainnya melalui lingkaran gelung (loop) yang lain. Orang yang berada dalam tempat duduk itu memegang tali dan kemudian diturunkan atau dinaikkan, misalnya di sebelah sisi kapal. Apabila satu lingkaran gelung berganda (double loop) diikat di tengah-tengah tali, beban (seperti orang) boleh diturunkan atau dinaikkan dari dua tempat, memberikan keselamatan dan kawalan yang lebih semasa proses tersebut. Hari ini, dengan adanya alatan seperti harness yang dapat membantu dalam memindahkan orang melalui tali, Simpul Tindih Kasih Berganda tidak lagi disarankan untuk digunakan kecuali dalam keadaan kecemasan. Simpul ini sering digunakan oleh campers dan pendaki gunung untuk mengikat barang di bahagian tengah tali dengan kukuh.

 

Kekurangan:

Simpul Tindih Kasih Berganda mengurangkan kekuatan tali sehingga 40 peratus. Satu tali yang diuji untuk menahan beban 50-kilogram secara teori hanya akan mampu menahan beban 30-kilogram jika simpul Tindih Kasih Berganda digunakan pada tali tersebut.

 

Langkah-langkah:

(mengikut cara dan urutan seperti dalam ilustrasi gambar)

Ikatan Simpulan Asas Badan Unit Beruniform Pengakap Tindih Kasih Berganda (Bowline on A Bight)

Kredit imej: animatedknots.com

KEMBALI KE ATAS ⇑


37. Simpul Tindih Kasih Perancis (French Bowline)

 SIMPUL TINDIH KASIH PERANCIS

Ikatan Simpulan Asas Badan Unit Beruniform Pengakap Simpul Tindih Kasih Perancis (French Bowline)

Simpul Tindih Kasih Perancis, juga dikenali sebagai French Bowline atau Portuguese Bowline, mirip dengan Simpul Tindih Kasih biasa tetapi mempunyai dua lingkaran gelung (loop).

 

Nama lain: French Bowline, Portuguese Bowline

 

Penerangan:

Simpul Tindih Kasih Perancis, juga dikenali sebagai French Bowline atau Portuguese Bowline membentuk dua lingkaran gelung (loop) yang boleh diubahsuai (berbeza dengan simpul Spanish Bowline) yang boleh digunakan sebagai kerusi bosun (bosun’s chair, boatswain’s chair) sementara untuk mengangkat atau menurunkan seseorang yang cedera, walaupun jika mangsa tersebut tidak sedar. Satu lingkaran gelung (loop) digunakan untuk melilit bahagian dada di bawah ketiak orang tersebut, manakala lingkaran gelung (loop) yang lain berfungsi sebagai tempat duduk. Berat badan mangsa akan membuat simpul tersebut tetap kukuh dan menghalangnya daripada tergelincir. Ia merupakan salah satu jenis simpul Simpul Tindih Kasih klasik yang mengagihkan tekanan ke kawasan yang lebih luas berbanding simpul asal. Ini membantu mengurangkan risiko kerosakan pada objek yang diikat.

 

Kekurangan:

Seperti kebanyakan simpul lain, simpul Tindih Kasih Perancis juga ada beberapa kekurangan. Contohnya, Simpul Tindih Kasih Perancis sebaiknya tidak dikenakan beban dari arah lain selain dari bawah, kerana kemungkinan ia akan terbuka. Kedua, simpul ini tidak dapat dibuka/dilepaskan semasa menanggung beban. Akhir sekali, jika anda menggunakan kedua-dua lingkaran gelung (loop), pastikan untuk mengimbangkan beban secara serata atau ia boleh menyebabkan simpul menjadi tidak stabil.

 

Langkah-langkah:

(mengikut cara dan urutan seperti dalam ilustrasi gambar)

Ikatan Simpulan Asas Badan Unit Beruniform Pengakap Simpul Tindih Kasih Perancis (French Bowline)

KEMBALI KE ATAS ⇑


38. Tindih Kasih Air (Water Bowline)

 TINDIH KASIH AIR

Ikatan Simpulan Asas Badan Unit Beruniform Pengakap Tindih Kasih Air (Water Bowline)

Kredit imej: animatedknots.com

 

Satu Simpul Tindih Kasih dengan satu lilitan tambahan untuk kekuatan dan keselamatan yang lebih tinggi.

 

Nama lain: Water Bowline

 

Penerangan:

Simpul Tindih Kasih Air adalah simpul yang direka khas untuk digunakan dalam keadaan basah di mana simpul-simpul lain mungkin tergelincir atau tersangkut. Walaupun kelihatan serupa dengan simpul Tindih Kasih Berganda, simpul Tindih Kasih Air dibentuk dengan Simpul Manuk sebagai lingkaran gelung (loop) dalam sebahagian tali yang diikat. Ini hampir serupa dengan Tindih Kasih Berganda, di mana hujung tali dimasukkan melalui satu pusingan lingkaran gelung (loop). Geseran tambahan daripada Simpul Manuk meningkatkan kestabilan dan kekukuhan simpul ini.

Simpul Tindih Kasih Air boleh diikat dengan cepat dengan membuat Lilit Dua Simpul pada bahagian hujung tali, kemudian menjalankan bahagian hujung tali mengelilingi tali yang berdiri dan kembali semula melalui Lilit Dua Simpul tersebut.

 

Langkah-langkah:

(mengikut cara dan urutan seperti dalam ilustrasi gambar)

Ikatan Simpulan Asas Badan Unit Beruniform Pengakap Tindih Kasih Air (Water Bowline)

Kredit imej: animatedknots.com

KEMBALI KE ATAS ⇑


39. Simpul Tindih Kasih Lari (Running Bowline)

 SIMPUL TINDIH KASIH LARI

Ikatan Simpulan Asas Badan Unit Beruniform Pengakap Simpul Tindih Kasih Lari (Running Bowline)

Kredit imej: animatedknots.com

 

Salah satu variasi tercipta daripada Simpul Tindih Kasih yang membolehkan simpul meluncur atau bergerak sepanjang tali.

 

Nama lain: Running Bowline

 

Penerangan:

Simpul Tindih Kasih Lari bukan hanya kukuh dan selamat, malah ia tidak mengurangkan kekuatan tali. Simpul ini boleh meluncur dengan mudah. Sama seperti Simpul Tindih Kasih, ia juga mudah untuk dilepaskan walaupun setelah digunakan untuk tugasan yang berat. Tegangan pada tali akan membuat simpul ini melekat dengan kuat, menjadikan Simpul Tindih Kasih Lari berguna untuk tugas-tugas seperti menggantung atau menarik beban. Ia kerap digunakan untuk mencapai sesuatu yang sukar dijangkau dengan cara melemparkan lingkaran gelung (loop) ke atas objek, seperti benda yang terjatuh ke dalam air dan perlu diambil semula.

 

Kelebihan:

Simpul ini sering digunakan oleh pendaki dan campers untuk menyeret sesuatu atas tanah, seperti kayu balak, atau menaikkan sesuatu ke atas tebing, seperti beg peralatan. Ia juga berfungsi dengan baik sebagai permulaan ikatan (lashing) untuk menetapkan barang-barang pada rak bagasi.

 

Langkah-langkah:

(mengikut cara dan urutan seperti dalam ilustrasi gambar)

Ikatan Simpulan Asas Badan Unit Beruniform Pengakap Simpul Tindih Kasih Lari (Running Bowline)

Kredit imej: animatedknots.com

KEMBALI KE ATAS ⇑


40. Ikatan Pengail (Anchor Hitch, Fisherman’s Hitch)

 IKATAN PENGAIL

Ikatan Simpulan Asas Badan Unit Beruniform Pengakap Ikatan Pengail (Anchor Hitch, Fisherman's Hitch)

Kredit imej: animatedknots.com

 

Satu jenis simpul pengikat objek (hitch) yang kuat dan selamat, terutama untuk tali yang basah atau licin.

 

Nama lain: Anchor Hitch, Fisherman’s Hitch

 

Penerangan:

Ikatan Pengail (juga dikenali sebagai Fisherman’s Hitch/ Anchor Hitch) adalah salah satu simpul yang mempunayi nama yang mengelirukan. Ikatan pengail sebenarnya sangat berguna dan praktikal untuk tugasan seperti mengikat tali tambatan ke gelung tambatan. Simpul ini cukup kuat, mengurangkan kekuatan tali hanya sekitar 25 hingga 30 peratus, dan berfungsi baik pada tali yang licin akibat kelembapan atau sifat material tali yang licin seperti polipropilena. Ikatan pengail merupakan variasi yang terhasil dari Lilit Dua Simpul. Simpul ini juga boleh digunakan oleh campers untuk menggantung beg dari cabang pokok, misalnya, serta untuk mengikat bot memancing kecil pada tambatan.

 

Langkah-langkah:

(mengikut cara dan urutan seperti dalam ilustrasi gambar)

Ikatan Simpulan Asas Badan Unit Beruniform Pengakap Ikatan Pengail (Anchor Hitch, Fisherman's Hitch)

Kredit imej: animatedknots.com

KEMBALI KE ATAS ⇑


41. Lilit Tong (Barrel Hitch)

 LILIT TONG

Ikatan Simpulan Asas Badan Unit Beruniform Pengakap Lilit Tong (Barrel Hitch)

Kredit imej: animatedknots.com

 

Cara selamat untuk mengangkat tong, baldi, dan bekas-bekas lain.

 

Nama lain: Barrel Hitch

 

Penerangan:

Sesuai dengan namanya, Lilit Tong adalah simpul yang terbaik untuk digunakan mengangkat tong. Pada zaman dahulu, Lilit Tong digunakan untuk mengangkat tong dan muatan lain ke atas kapal. Pada masa kini, kebanyakan pelaut tidak lagi perlu menggunakan tong di atas kapal, dan kapal-kapal kargo besar telah menggantikan tong dengan kontainer yang lebih praktikal. Namun, simpul pengikat objek (hitch) ini boleh digunakan untuk pelbagai tujuan lain yang berguna.

Yang paling popular adalah untuk menggantungkan bekas silinder dalam posisi tegak. Ia sangat popular digunakan dalam kebun dan di balkoni untuk menggantung pokok dalam bekas. Sering juga kita lihat penggemar aktiviti luar menggunakan simpul ini untuk menggantung botol minuman mereka pada pinggang atau beg punggung.

Simpul ini juga boleh digunakan untuk mengemas barang-barang tertentu atau sebagai hiasan hadiah yang menarik. Ia merupakan simpul praktikal yang boleh digunakan dalam pelbagai cara, dan bukan hanya untuk mengangkat tong!

 

Kekurangan:

Agar Simpul Tong lebih stabil, pastikan tali yang melilit tong berada di atas pusat graviti tetapi sedikit jauh dari bahagian bawah permukaan tong supaya tidak tergelincir. Juga, pastikan tali terletak dengan betul di bahagian tengah tong. Dengan mengangkat secara lancar dan stabil, Simpul Tindih Kasih Tong memberikan keamanan dan keselamatan yang baik.

 

Langkah-langkah:

(mengikut cara dan urutan seperti dalam ilustrasi gambar)

Ikatan Simpulan Asas Badan Unit Beruniform Pengakap Lilit Tong (Barrel Hitch)

Kredit imej: animatedknots.com

KEMBALI KE ATAS ⇑


42. Simpulan Angka Lapan (Figure 8 Knot)

 SIMPULAN ANGKA LAPAN

Ikatan Simpulan Asas Badan Unit Beruniform Pengakap Simpulan Angka Lapan (Figure 8 Knot)

Kredit imej: animatedknots.com

 

Sejenis simpul stopper yang cepat, efisien, dan menarik.

 

Nama lain: Figure 8 Knot

 

Penerangan:

Simpulan Angka Lapan merupakan salah satu simpulan asas yang umum. Walaupun Simpulan Angka Lapan kelihatan lebih besar, ia tidak memberikan kelebihan tambahan dalam menghalang tali daripada meluncur melalui lubang atau celahan lebih baik daripada simpul mati (overhand knot). Cumanya, kelebihan Simpulan Angka Lapan adalah ia lebih mudah untuk dilepaskan berbanding simpul mati (overhand), jadi ia sesuai digunakan apabila simpul stopper perlu diikat dan dilepaskan dengan kerap. Satu simpul purba yang telah diketahui sejak kapal pertama berlayar meninggalkan pandangan daratan. Bentuk angka 8 yang khas pada simpul ini juga melambangkan cinta yang setia dalam bidang ilmu jata (heraldry), dan sering digunakan dalam pelbagai lambang kumpulan dengan nama-nama lain seperti Flemish knot dan Savoy knot. Simpulan Angka Lapan membentuk asas untuk banyak simpul lain dan oleh itu, ia adalah simpul yang wajib diketahui. Ianya boleh diubahsuai untuk digunakan sebagai simpul penyambung tali (bend), simpul lingkaran gelung (loop), atau simpul pengikat objek (hitch). Ia telah diiktiraf sebagai simpul terbaik secara keseluruhan oleh International Guild of Knot Tyers.

 

Kelebihan:

Simpul (knotting) sering digunakan dalam aktiviti pendakian dan pelayaran.

 

Langkah-langkah:

(mengikut cara dan urutan seperti dalam ilustrasi gambar)

Ikatan Simpulan Asas Badan Unit Beruniform Pengakap Simpulan Angka Lapan (Figure 8 Knot)

Kredit imej: animatedknots.com

KEMBALI KE ATAS ⇑


43. Lilit Pemati Selit (Sailmaker’s Whipping)

 LILIT PEMATI SELIT

Ikatan Simpulan Asas Badan Unit Beruniform Pengakap Lilit Pemati Selit (Sailmaker’s Whipping)

Kredit imej: animatedknots.com

 

Kaedah yang selamat untuk mencegah hujung tali dari terburai (whipping).

 

Nama lain: Sailmaker’s Whipping

 

Penerangan:

Pemati Selit adalah pilihan yang paling kukuh untuk mencegah hujung tali daripada terburai (whipping). Lilitan tali (whipping) dipegang dengan kuat oleh pusingan tali untuk mencegah tali dari terburai jika terjadi kerosakan. Simpul ini kelihatan sangat memuaskan apabila digunakan pada hujung tali-tiga-helai. Setiap satu pasang pusingan mengikat mengikuti putaran tali dan diletakkan dalam alur di antara helai-helai tali tersebut. Lilit Pemati Selit ini boleh digunakan dengan baik pada tali anyaman atau tali kernmantle – namun pastikan untuk mengagihkan lilitan pusingan dengan sekata agar simpul pemati ini dapat berfungsi dengan baik.

 

Langkah-langkah:

(mengikut cara dan urutan seperti dalam ilustrasi gambar)

Ikatan Simpulan Asas Badan Unit Beruniform Pengakap Lilit Pemati Selit (Sailmaker’s Whipping)

Kredit imej: animatedknots.com

KEMBALI KE ATAS ⇑


44. Simpul Pencuri (Thief Knot)

 SIMPUL PENCURI

Ikatan Simpulan Asas Badan Unit Beruniform Pengakap Simpul Pencuri (Thief Knot)

Simpul Pencuri mirip dengan Simpul Buku Sila, hanya hujung tali yang terbuka terletak di sisi yang berbeza. Simpul Pencuri biasanya digunakan untuk tujuan keselamatan.

 

Nama lain: Thief Knot

 

Penerangan:

Simpul Pencuri hampir serupa dengan Simpul Buku Sila, tetapi hujung tali yang keluar dari simpul berbeza (sila perhatikan gambar-gambar dengan teliti). Simpul ini tidak sekuat Simpul Buku Sila. Dalam beberapa situasi, anda boleh menggunakan Simpul Pencuri untuk mengikat beg atau barang lain, dan jika seseorang mengusik barang-barang anda, orang tersebut mungkin akan mengikat semula beg tersebut dengan Simpul Buku Sila. Dengan cara ini, anda dapat mengetahui jika ada orang yang telah menyentuh beg anda.

Simpul Pencuri hampir serupa dengan Simpul Buku Sila, kecuali bahagian hujung tali yang keluar dari simpul tersebut berbeza (perhatikan gambar-gambar dengan teliti). Simpul ini tidak sekuat Simpul Buku Sila. Dalam situasi tertentu, anda boleh menggunakan Simpul Pencuri untuk mengikat beg atau barang lain, dan jika seseorang menyelongkar barang-barang anda, mereka mungkin akan mengikat semula beg tersebut dengan Simpul Buku Sila. Dengan cara ini, anda boleh mengetahui jika ada orang yang telah menyentuh beg anda.

 

Langkah-langkah:

(mengikut cara dan urutan seperti dalam ilustrasi gambar)

Ikatan Simpulan Asas Badan Unit Beruniform Pengakap Simpul Pencuri (Thief Knot)

KEMBALI KE ATAS ⇑


45. Simpul Mati (Overhand Knot)

 SIMPUL MATI

Ikatan Simpulan Asas Badan Unit Beruniform Pengakap Simpul Mati (Overhand Knot)

Kredit imej: animatedknots.com

 

Simpul stopper yang mudah dan berguna ini juga menjadi asas bagi banyak simpul yang rumit.

 

Nama lain: Thumb Knot, Overhand Knot

 

Penerangan:

Sebagai simpul yang paling asas, Simpul Mati adalah simpul pertama yang biasanya dipelajari, sering kali secara tidak sengaja, oleh sesiapa yang mengendalikan tali atau apa-apa jenis tali untuk mengikat. Sejenis stopper kecil yang mungkin tidak memenuhi segala keperluan untuk semua keadaan. Simpul overhand ini kerap digunakan secara berulang sebagai sebahagian daripada ikatan simpulan lain.

 

Kelebihan:

Simpul Overhand ini berguna dalam aktiviti pelayaran, pendakian, memancing dan kerja kraftangan.

 

Langkah-langkah:

(mengikut cara dan urutan seperti dalam ilustrasi gambar)

Ikatan Simpulan Asas Badan Unit Beruniform Pengakap Simpul Mati (Overhand Knot)

Kredit imej: animatedknots.com

KEMBALI KE ATAS ⇑


46. Simpul Setengah belit (Half Hitch Knot)

 SIMPUL SETENGAH BELIT

Ikatan Simpulan Asas Badan Unit Beruniform Pengakap Simpul Setengah belit (Half Hitch Knot)

Kredit imej: animatedknots.com

 

Sejenis simpul pengikat objek (hitch) yang ringkas dan paling kerap digunakan.

 

Nama lain: Half Hitch Knot

 

Penerangan:

Walaupun tidak terlalu kukuh, Simpul Setengah belit ini dengan mudah mengikat tali pada rel, palang, tiang, cincin, atau objek lain. Meskipun namanya begitu, simpul ini sebenarnya merupakan simpul pengikat objek (hitch) yang lengkap. Ia sering digunakan pada bahagian hujung tali untuk menyokong dan menguatkan simpul lain yang telah diikat sebelumnya. Simpul ini sering menjadi sebagian dari simpulan lain yang lebih rumit, tetapi ia juga dapat digunakan secara bersendirian untuk tugasan yang sederhana.

 

Kekurangan:

Simpul Setengah Belit klasik ini bukanlah simpul yang dicipta untuk menahan beban kecuali untuk tugasan yang mudah, seperti menggantung beg makanan agar tidak terjangkau oleh tikus.

 

Langkah-langkah:

(mengikut cara dan urutan seperti dalam ilustrasi gambar)

Ikatan Simpulan Asas Badan Unit Beruniform Pengakap Simpul Setengah belit (Half Hitch Knot)

Kredit imej: animatedknots.com

KEMBALI KE ATAS ⇑


47. Lilit Pemati Barat (West Country Whipping)

 LILIT PEMATI BARAT

Ikatan Simpulan Asas Badan Unit Beruniform Pengakap Lilit Pemati Barat (West Country Whipping)

Kredit imej: animatedknots.com

 

Lilitan mudah (simple whipping) untuk mencegah hujung tali daripada terburai.

 

Nama lain: West Country Whipping

 

Penerangan:

Lilit Pemati Barat adalah cara praktikal dan pantas menggunakan tali pelilit untuk mengikat hujung tali agar tidak haus dan terburai. Lilit Pemati Barat mempunyai beberapa kelebihan: ia boleh diikat tanpa menggunakan jarum; cara pengikatannya mudah difahami dan diingat; jika lilit pemati gagal, hujung tali yang longgar boleh diikat semula untuk sementara bagi mengelakkan tali dari haus dan terburai.

Lili Dua Simpul diikat secara bergantian di belakang dan di depan tali sehingga tali pelilit hampir sama lebar dengan diameter tali utama. Satu Simpul Buku Sila atau variasi Simpul Buku Sila yang lebih baik digunakan untuk melengkapkan lilit pemati (whipping). Jika terdapat jarum, hujung tali Simpul Buku Sila boleh diselitkan melalui celah-celah pada tali utama untuk disembunyikan dengan baik.

Kekurangan:

Simpul Buku Sila akhir mungkin diikuti dengan Simpul Mati. Namun, ini berlaku secara perlahan apabila Simpul Mati gagal secara berturut-turut dan ada kesempatan untuk memperbaiki simpul tersebut. Untuk kekuatan tambahan, anda boleh memulakan lilit pemati (whipping) dengan menggunakan Constrictor Knot.

Langkah-langkah:

(mengikut cara dan urutan seperti dalam ilustrasi gambar)

Ikatan Simpulan Asas Badan Unit Beruniform Pengakap Lilit Pemati Barat (West Country Whipping)

Kredit imej: animatedknots.com

KEMBALI KE ATAS ⇑


48. Ikatan Seraya Jepun (Japanese Square Lashing)

 IKATAN SERAYA JEPUN

Ikatan Simpulan Asas Badan Unit Beruniform Pengakap Lilit Pemati Barat (West Country Whipping)

Ia digunakan sebagai pilihan alternatif kepada Ikatan Seraya kerana ia mempunyai fungsi yang sama.

 

Nama lain: Japanese Square Lashing

 

Penerangan:

Ikatan Seraya Jepun adalah kumpulan ikatan yang serupa dan diikat dengan cara yang sama. Perbezaan utama terletak pada teknik memulakan setiap ikatan tersebut.

Bentuk paling mudah dan ringkas bagi Ikatan Seraya Jepun diikat dengan melingkarkan bahagian tengah tali di sekitar tiang tegak sambal menetapkan tiang selari antara satu sama lain sambal melakukan lilitan di bahagian tersebut. Lilitan pengetat dlakukan dengan memisahkan hujung tali dan mengarahkan mereka ke arah yang berlawanan.

Kami pernah melihat peserta-peserta pengakap kami yang menghadapi kesulitan dalam mengikat Ikatan Seraya tradisional belajar dengan cepat teknik Ikatan Seraya Jepun dan dapat langsung membangun sesuatu daripada hanya menghabiskan waktu pada ikatan-ikatan. Ikatan Seraya Jepun adalah peningkatan versi yang lebih baik daripada Ikatan Seraya tradisional yang biasa digunakan oleh pengakap, yang melibatkan pengikatan Simpul Manuk. Ia lebih mudah dan cepat untuk diikat dan dapat ditarik dengan lebih ketat.

 

Langkah-langkah:

(mengikut cara dan urutan seperti dalam ilustrasi gambar)

Ikatan Simpulan Asas Badan Unit Beruniform Pengakap Lilit Pemati Barat (West Country Whipping)

KEMBALI KE ATAS ⇑


49. Ikatan Serong Filipina (Filipino Diagonal Lashing)

 IKATAN SERONG FILIPINA

Ikatan Simpulan Asas Badan Unit Beruniform Pengakap Ikatan Serong Filipina (Filipino Diagonal Lashing)

Ia digunakan sebagai pilihan alternatif kepada Ikatan Serong biasa kerana ia mempunyai fungsi yang sama.

 

Nama lain: Filipino Diagonal Lashing

 

Penerangan:

Ikatan Serong Filipina memiliki tujuan yang sama dengan Ikatan Serong biasa. Ia berguna untuk mengikat tiang nipis atau tiang buluh bersama-sama apabila mereka terbuka atau perlu ditarik rapat untuk menutup celah.

Mengapa Ikatan Serong Filipina sering menjadi pilihan popular? Kerana ianya lebih mudah. Ia lebih mudah, lebih pantas, dan sama efisien. Terdapat beberapa cara berbeza untuk mengikat Ikatan Serong Filipina, tetapi semua memiliki kelebihan yang sama iaitu menggunakan kedua hujung tali secara serentak. Semasa melilit, kedua hujung bergerak dengan cara yang sama, menjadikannya cepat dan mudah untuk membuat lilitan yang kemas.

Langkah-langkah:

(mengikut cara dan urutan seperti dalam ilustrasi gambar)

Ikatan Simpulan Asas Badan Unit Beruniform Pengakap Ikatan Serong Filipina (Filipino Diagonal Lashing)

KEMBALI KE ATAS ⇑


50. Heaving Line Knot

 HEAVING LINE KNOT

Ikatan Simpulan Asas Badan Unit Beruniform Pengakap Heaving Line Knot

Kredit imej: animatedknots.com

 

Menambahkan berat di hujung tali untuk membuatnya terlempar lebih jauh.

 

Nama lain: Franciscan Monks’ Knot

 

Penerangan:

Heaving Line Knot, atau nama lainnya Franciscan Monks’ Knot, sering digunakan oleh pelaut.  Simpul ini diikat pada hujung tali yang lebih ringan yang kemudian disambungkan dengan tali yang lebih berat. Tali yang lebih ringan dilemparkan terlebih dahulu, biasanya dari bot ke daratan, supaya kemudian tali yang lebih berat dapat ditarik atau dilemparkan dari belakang.

Heaving Line Knot mempunyai beberapa variasi simpul lain dan mudah dibuat ketika anda berada di persekitaran air. Heaving Line Knot adalah satu simpul yang sangat seronok untuk dipelajari dan merupakan kemahiran asas yang berguna. Anda tidak memerlukan peralatan tambahan untuk mengikatnya. Jika anda ingin melemparkan tali kepada seseorang, terutamanya ketika anda berada dalam bot, simpul ini sangat sesuai untuk dilemparkan. Ia lebih berat di satu hujung dan lebih ringan di hujung yang lain. Pastikan anda sentiasa melemparkan bahagian yang lebih berat ke orang lain yang berada di darat atau di bot yang lain. Keistimewaan simpul ini adalah anda dapat membuat seberapa banyak lingkaran gelung (loop) yang anda inginkan dan menjadikannya lebih berat sesuai dengan keinginan anda.

 

Langkah-langkah:

(mengikut cara dan urutan seperti dalam ilustrasi gambar)

Ikatan Simpulan Asas Badan Unit Beruniform Pengakap Heaving Line Knot

Kredit imej: animatedknots.com

KEMBALI KE ATAS ⇑


 51. Constrictor Knot

 CONSTRICTOR KNOT

Ikatan Simpulan Asas Badan Unit Beruniform Pengakap Constrictor Knot

Kredit imej: animatedknots.com

 

Satu simpul ikatan (knotting) yang sangat kukuh dan tidak mudah terlepas.

 

Penerangan:

Constrictor Knot wajar dipopularkan dan digunakan dengan meluas. Ia adalah satu ikatan sementara yang sangat baik untuk mengelakkan hujung tali daripada terburai, dan boleh digunakan untuk menyatukan hujung tali ketika memulakan lilit pemati (whipping). Ia dapat mengikat leher karung atau beg dengan selamat; ianya juga digunakan sebagai pengapit hos sementara; dan ia dapat digunakan untuk memegang item bersama-sama semasa proses melekat menggunakan gam.

Teknik dibawah adalah kaedah yang cepat dan mudah, dan boleh digunakan untuk tali yang pendek, misalnya, ketika menggunakan tali simpul untuk mengikat hujung tali yang terburai.

Simpul Constrictor memang sangat sukar untuk dibuka, dan dalam beberapa situasi, memotong simpul tersebut mungkin menjadi satu-satunya pilihan yang tersedia. Apabila hal ini terjadi, tali pengikat hendaklah dipotong di atas tali Constrictor yang lain, dengan cara ini tali pengikat pengikat yang hendak dipotong itu tadi dapat melindungi bahagian tali yang lain daripada rosak.

 

Kekurangan:

Constrictor Knot gagal jika diikat pada permukaan rata – ia memerlukan permukaan yang melengkung supaya ikatan lengkungnya dapat berpegang dengan baik pada Simpul Setengah Belit.

 

Langkah-langkah:

(mengikut cara dan urutan seperti dalam ilustrasi gambar)

Ikatan Simpulan Asas Badan Unit Beruniform Pengakap Constrictor Knot

Kredit imej: animatedknots.com

KEMBALI KE ATAS ⇑


 

YouTube player

Aplikasi ikatan dan simpulan dalam pembinaan gajet

KEMBALI KE ATAS ⇑