27 Idea Gajet Perkhemahan (Aktiviti Kraft Perkhemahan Berkumpulan)

Team Building Malaysia @ Cherating Lagoona Villa Resort

27 Idea Gajet Perkhemahan (Aktiviti Kraft Perkhemahan Berkumpulan)

Team Building Malaysia @ Cherating Lagoona Villa Resort

isi kandungan

 

27 IDEA GAJET PERKHEMAHAN

(AKTIVITI KRAFT PERKHEMAHAN BERKUMPULAN)

Dengan menggunakan panjang standard bagi kayu aksesori gajet seperti berikut:

 1. Batang kayu pendek (Slats): 36cm
 2. Sambungan silang dan kaki pendek (Short crosspieces & legs): 50cm
 3. Sambungan silang dan kaki panjang standard (Standard crosspieces & legs): 1.0m
 4. Rembatan pagar sempadan dan diagonal (Boundary & diagonal bracing): 1.5m
 5. Tiang pintu masuk (Gateway uprights): 2.0m

 

 

Pembinaan Alat Gajet

YouTube player

Aktiviti pembinaan gajet perkhemahan di Cherating Lagoona Villa Resort

 

Sebahagian daripada perkara berikut adalah perkara asas, dan sebagai pengakap, anda mungkin sudah memahami kebanyakan ilmu asas ini. Walaubagaimanapun, kami rasa nota ini akan menjadi rujukan yang berguna, dan sebagai sebahagian daripada tanggungjawab anda sebagai pengakap, tugas anda juga adalah untuk mengajar pasukan anda cara berkhemah dengan teratur dan efisien.

Biasanya, Pengakap akan membina setiap alat gajet secara berasingan, memotong setiap keping kayu mengikut saiz alat tersebut. Ini bermakna apabila kem berakhir dan alat gajet dibongkar, kita akan mempunyai timbunan kepingan kayu dengan panjang yang berbeza, yang menyukarkan proses pengendalian.

Kami di Cherating Lagoona Villa Resort telah meneliti semua alat gajet dan telah mendapati bahawa anda boleh membina semua alat gajet tersebut hanya dengan menggunakan 5 panjang kayu aksesori yang berbeza.

 

 

 • Batang kayu pendek (Slats) sepanjang 36cm
 • Sambungan silang dan kaki pendek (Short crosspieces & legs) sepanjang 0.5m
 • Sambungan silang dan kaki panjang standard (Standard crosspieces & legs) sepanjang 1m
 • Rembatan pagar sempadan dan diagonal (Boundary & diagonal bracing) sepanjang 1.5m
 • Tiang pintu masuk (Gateway uprights) sepanjang 2.0m

 

 

Panjang 36cm bagi batang kayu pendek ditentukan oleh dua faktor: lebar bekas mencuci pinggan (kabinet & meja cuci) dan lebar beg guni (penyimpanan / pengangkutan).

Panjang kaki standard bagi kaki membolehkan 20cm untuk ditekankan ke dalam tanah.

Ketinggian/panjang pintu masuk membolehkan ahli kumpulan memasuki kawasan anda tanpa terhantuk kepala mereka.

Jadi, apabila kem berakhir, anda sepatutnya dapat mengasingkan kayu mengikut 5 saiz yang berbeza, melindunginya dengan getah dan menyimpannya untuk kegunaan pada masa akan datang.

Para pengakap seringkali bertanya, “Kenapa kita tak boleh simpan saja alat gajet yang telah siap dipasang?”

 • Anda tidak akan belajar cara membina alat-alat gajet tersebut
 • Alat gajet yang telah dipasang memakan banyak ruang
 • Alat gajet yang telah dipasang tidak mudah untuk dimuat ke dalam van dengan mudah
 • Alat gajet dalam pasukan anda tidak akan mempunyai elemen gaya dan rekaan peribadi.

KEMBALI KE ATAS ⇑


 Asas

Tapak patrol anda akan memerlukan banyak alat gajet yang perlu dihasilkanuntuk menjadikan perkhemahan anda lebih mudah, teratur, dan menyeronokkan. Ia melibatkan membina tempat simpanan bagi semua peralatan yang dimiliki oleh patrol, permukaan kerja yang sesuai, dan membangkitkan rasa persekitaran seperti di rumah.

KEMBALI KE ATAS ⇑


Kayu Gajet

Kayu yang biasanya digunakan adalah kayu meranti atau buluh yang boleh diperoleh dari hutan di kawasan perkhemahan atau di kedai-kedai kayu. Apabila menjalankan kerja-kerja penebasan, sentiasa utamakan dahan pucuk-pucuk di sekeliling pokok. Ketebalan kayu gajet sepatutnya lebih kurang seperti saiz tebal jari anda. Jika lebih nipis daripada itu, lebih baik biarkan ia tumbuh selama setahun lagi. Yang paling tebal yang anda perlukan adalah kira-kira 25mm untuk beberapa kaki gajet yang lebih kukuh. Tiada sebab untuk anda untuk menebang apa-apa yang lebih tebal daripada ini.

Anda akan terkejut dengan jumlah kayu gajet yang anda perlukan. Anda hanya akan mendapatkan kira-kira 4 atau 5 batang kayu pendek daripada satu panjang kayu gajet yang biasa.

KEMBALI KE ATAS ⇑


Tali Getah Untuk Sambungan Dan Ikatan

Ikut cara lama, setiap ikatan dan sambungan akan menggunakan ikatan segi seperti di bawah yang mungkin mengambil berjam-jam untuk dibina.

Contoh jenis simpulan & ikatan yang sering digunakan untuk membuat gajet:

 

Cara alternatif yang baru dan lebih mudah dan cepat adalah dengan menggunakan sambungan getah. Ia melibatkan penggunaan keratan paip getah tayar basikal lama yang dibelit di sekitar kayu untuk membuat bentuk yang sama seperti contoh-contoh simpulan dan ikatan sebelum ini.

 

gajet perkhemahan kraf perkhemahan

gajet perkhemahan kraf perkhemahan

Betul

 

gajet perkhemahan kraf perkhemahan

Salah – tiada kekuatan

 

Anda boleh menggunakan lima batang paip getah yang boleh didapati dalam tayar berukuran 24″ x 1¼” untuk membina semua alat gajet ini.  Ini memberikan anda kira-kira 500 keping tali getah.

KEMBALI KE ATAS ⇑


Gajet Asas

Sebahagian besar gajet patrol adalah rak atau platform yang terbuat daripada beberapa batang kayu yang disambungkan dengan menggunakan getah. Gajet-gajet ini diletakkan di atas rumput dan disokong oleh beberapa kaki yang dipacakkan ke dalam tanah. Gajet-gajet, setelah dipasang, akan dibiarkan tetap pada tempatnya.

KEMBALI KE ATAS ⇑


Batang Kayu Pendek (Slats)

Panjang yang ideal untuk batang kayu pendek adalah kira-kira 36cm, sama seperti lebar sebuah bekas mencuci pinggan segi empat. – Jika anda menggunakan bekas mencuci pinggan bulat, pastikan anda mengukur berapa lebar batang kayu pendek yang diperlukan.

 

KEMBALI KE ATAS ⇑


Sambungan Silang (Cross pieces)

Sambungan silang akan menentukan panjang gajet dan ini bergantung pada reka bentuk alat untuk ditampung. Dua kepingan sambungan silang sepatutnya mempunyai panjang yang sama, dan dalam contoh-contoh ini, kami telah menggunakan dua batang kayu dengan panjang ½ meter dan 1-meter untuk membuat sebanyak mungkin gajet menggunakan sambungan silang.

KEMBALI KE ATAS ⇑


Lantai/ Platform Gajet

Apabila membina platform, anda akan memerlukan banyak kayu batang kayu pendek(slats) dan dua kepingan/batang kayu untuk  sambungan silang.

Untuk kekuatan tambahan, sentiasa gunakan platform dengan batang kayu pendek (slats) di atas sambungan silang (Cross pieces).

Pastikan anda mempunyai bilangan batang kayu pendek (slats) yang mencukupi untuk menampung dengan mudah apa jua beban di atas gajet.

 

 

Jenis beban yang mampu ditampung bergantung kepada tujuan gajet tersebut direka:

 

Andai jarak ruang di antara setiap batang kayu lebih luas daripada gajet jenis “terbuka”, maka batang kayu tersebut terlalu jauh berasingan dan gajet ini tidak praktikal untuk digunakan. Anda perlu meletakkan barang dengan berhati-hati di atas platform ini supaya tidak terjatuh melalui celah-celahnya.

 

 

gajet perkhemahan kraf perkhemahan

Platform padat. Tiada ruang

 

gajet perkhemahan kraf perkhemahan

Platform Biasa. Setiap ruang kosong boleh memuatkan 1 batang kayu pendek

 

gajet perkhemahan kraf perkhemahan

Platform Tradisional. Setiap ruang kosong boleh memuatkan 2 batang kayu pendek

 

gajet perkhemahan kraf perkhemahan

Platform terbuka. Setiap ruang kosong boleh memuatkan 3 batang kayu pendek

KEMBALI KE ATAS ⇑


Kaki Gajet

Gajet memerlukan jumlah kaki yang mencukupi dengan ketinggian yang sesuai.

Biasanya, gajet kecil menggunakan 4 kaki, tetapi gajet yang lebih besar seperti rak Billy dan telefon Bentley memerlukan 6 kaki, manakala meja solek mungkin memerlukan 8 kaki.

Kaki-kaki tersebut dipacak sekurang-kurangnya 20cm ke dalam tanah.

Dalam panduan ini, semua kaki mempunyai ketinggian yang sama, tetapi untuk beberapa jenis gajet, kaki belakang mungkin lebih panjang dan biasanya gajet tersebut dilengkapi dengan penyokong belakang yang lebih besar untuk menampung alat yang lebih besar (kabinet dan rak billy).

KEMBALI KE ATAS ⇑


Rembatan Diagonal (Diagonal Bracing)

Untuk mengurangkan gegaran pada gajet yang lebih tinggi, anda memerlukan beberapa bahagian rembatan diagonal yang menghubungkan kaki-kaki pada sudut tertentu. Biasanya, rembatan diagonal adalah simetri untuk menjadikan gajet kelihatan cantik.

gajet perkhemahan kraf perkhemahan

KEMBALI KE ATAS ⇑


Membina Sebuah Gajet

Jangan lupa untuk melibatkan seluruh ahli kumpulan dalam membina tapak patrol anda. Setelah mereka mahir dalam membina platform, mereka seharusnya mampu menyesuaikan diri dan membina kebanyakan gajet-gajet yang diperlukan.

  1. Mulakan dengan membuat segi empat.
  2. Letakkan beberapa batang kayu pendek (slats) di tengah platform sepanjang segi empat untuk mengekalkan bentuknya.
  3. Isikan ruang kosong platform dengan batang-batang kayu pendek (slats) mengikut kepadatan yang diperlukan
 • Letakkan kaki-kaki pada tempat di mana gajet akan diletakkan
 • Sambungkan kaki-kaki gajet pada platform
 • Tambahkan sokongan rembatan diagonal mengikut keperluan.

KEMBALI KE ATAS ⇑


Mata Ganjaran

Setiap gajet diberikan skor maksimum. Nilai ini ditentukan berdasarkan kepentingan dan kompleksiti dalam membina gajet tersebut.

Nilai mata ganjaran yang tertera adalah jumlah maksimum yang boleh diperolehi. Gajet-gajet yang perlu diperiksa semasa pemeriksaan pertama akan diperiksa semula pada pemeriksaan kedua, dan jika perubahan yang dicadangkan telah dilakukan, tambahan mata ganjaran akan diberikan. Misalnya, jika rak pinggan diberi markah 6 daripada 10 semasa pemeriksaan pertama, 4 mata ganjaran lain masih boleh diperoleh dalam pemeriksaan kedua, sekiranya ada perbaikan yang telah dilakukan. Pemeriksaan kedua ini bertujuan untuk melihat sejauh mana penambahbaikan telah dilakukan.

Pembahagian antara pemeriksaan pertama dan kedua telah disusun untuk membantu anda mengutamakan usaha dalam patrol anda. Pintu gerbang yang besar dan indah bukanlah perkara yang ditekankan jika rak billy anda masih tersimpan di atas tanah. Sayangnya, dalam program perkhemahan tiada masa yang diperuntukkan untuk membina gajet pemeriksaan kedua. Oleh itu, sila bina sebanyak yang anda boleh sebelum pemeriksaan pertama. Gajet-gajet lain yang lain perlu diselesaikan semasa pasukan patrol anda sedang memasak atau membersihkan kawasan.

Jadual berikut menunjukkan senarai semua gajet yang perlu anda bina atau pasang, serta jumlah minimum kayu gajet yang anda perlukan. Ini hanya jumlah minimum yang diperlukan untuk melaksanakan tugas dengan baik. Namun, anda mungkin memerlukan lebih banyak bahan jika anda ingin menambahkan elemen yang lebih unik untuk meningkatkan fungsi asas gajet tersebut.

 

gajet perkhemahan kraf perkhemahan

Muat turun jadual mata ganjaran

 

Untuk membuat semua gajet yang terdapat dalam panduan ini, anda perlu meluangkan masa selama lebih daripada 6 jam. Kami memilih untuk menggunakan ukuran panjang kayu gajet yang seragam dan memotong kayu gajet menjadi 5 panjang yang berbeza. Setelah itu, kami menggunakan kaedah pembinaan modular dengan membina platform terlebih dahulu dan kemudian menambahkan kaki-kaki selepas itu.

Dengan pendekatan ini, anda akan meluangkan sedikit usaha tambahan pada peringkat awal untuk menjimatkan lebih banyak masa dan tenaga dalam kem-kem seterusnya.

Sila ambil perhatian bahawa tapak patrol ini adalah tapak standard untuk kem perkhemahan pengakap sekolah. Gajet-gajet yang dipaparkan adalah gajet asas, namun kami juga menggalakkan kepelbagaian dan reka bentuk peribadi.

KEMBALI KE ATAS ⇑


Tapak Patrol / Perkhemahan

Tapak patrol boleh datang dalam pelbagai bentuk atau ukuran. Tapak patrol standard direka dalam bentuk segi empat dengan pagar sempadan yang mengelilingi keseluruhan tapak. Di bawah ini, terdapat pelan yang menunjukkan susunan dan pelbagai jenis gajet di tapak patrol, namun ini hanyalah sebagai panduan. Apa yang penting adalah anda membina gajet-gajet tersebut supaya setiap perkara mempunyai tempat yang khusus dan menjadikan kehidupan anda di tapak kem lebih selesa.

 

gajet perkhemahan kraf perkhemahan

KEMBALI KE ATAS ⇑


Status Semakan

Pastikan semua alatan gajet kekal bersih dan diletakkan pada tempatnya yang sesuai.

KEMBALI KE ATAS ⇑


Catatan

Rancang ke depan.

Jika tapak patrol anda bersebelahan dengan pagar, anda boleh mengabaikan bahagian sisi sempadan tersebut.

Anda mungkin perasan bahawa tidak ada beg sampah (diikat pada tiang shelter).

 • Sisa makanan dibuang ke dalam lubang yang digali.
 • Simpan bahan kitar semula.
 • Bakar sisa-sisa sampah selepas memasak.

KEMBALI KE ATAS ⇑


Senarai Gajet Yang Terkandung

1. Singki Basuh 3 Mata Ganjaran

Sebelum wujudnya meja yang mudah dialihkan, ini adalah alat yang digunakan untuk mencuci pinggan dan mangkuk. Kini ia digunakan untuk menyimpan pinggan, periuk, dan sudu garfu yang kotor. Jadi, kita tidak meletakkannya di atas lantai.

Rak ini sepatutnya berada pada ketinggian pinggang seorang remaja sekolah. Rak basuh dengan dua alas pengering adalah jenis yang terbaik, dengan ruang di kedua belah besen, satu sisi untuk pinggan kotor dan satu sisi untuk pinggan bersih.

Rak basuh sepatutnya diletakkan berdekatan dengan tempat makan dan memberikan tampilan yang menarik kepada kawasan perkhemahan pasukan anda.

gajet perkhemahan kraf perkhemahan

Memandangkan platform-standard berukuran 1 meter, panjang sinki basuh yang ditunjukkan di bawah ini adalah sama dengan panjang dua platform, satu untuk ruang besen.

gajet perkhemahan kraf perkhemahan

 

Pembinaan

 • Platform – Dua platform padat dengan panjang 1m setiap satu
 • Kaki Gajet – 8 kaki panjang standard
 • Rembatan (Bracing)4 batang. Ini tidak dipaparkan dalam gambar tetapi ianya diperlukan.
 • Penyokong Belakang – Anda boleh tamban penyokong belakang pada sinki basuh, perhatihan besin basuh di rumah anda untuk ciri-ciri lebih terperinci.

 

Anda juga boleh membuat bahagian tambahan untuk menyimpan alatan-alatan tertentu seperti botol pencuci pinggan, berus, kain lap, dan sebagainya.

 

Status Semakan

 • Tapak platfom kemas dan kosong, mangkuk yang bersih, kain lap dijemur.

 

Catatan

 • Gajet ini perlu kukuh dan tahan lasak kerana semasa digunakan, terdapat banyak beban di atasnya. Ia perlu mampu menampung mangkuk penuh air panas, set peralatan makan, pinggan mangkuk, dan juga bekas kotor.

KEMBALI KE ATAS ⇑


2. Rak Pinggan 10 Mata Ganjaran

Ini adalah salah satu gajet yang paling rumit untuk dibina.

Rak ini digunakan untuk menyimpan pinggan setiap orang dan seringkali juga dilengkapi dengan rak untuk sudu dan garpu.

gajet perkhemahan kraf perkhemahan

Pembinaan 

 • Platform – Dua platform tradisional dengan panjang 1m setiap satu, disambungkan bersama.
 • Kaki Gajet – 4 hingga 6 kaki pendek
 • Rembatan (Bracing) Ini bergantung pada tinggi rak yang anda bangunkan. Jika rak tersebut dibina lebih rendah dari dinding khemah/ tempat perlindungan, anda mungkin tidak memerlukannya.

 

Secara ideal, setiap ruang sepatutnya tidak mempunyai lebih daripada dua pinggan atau mangkuk yang serupa saiz.

 

Status Semakan

 • Penuh dengan pinggan mangkuk dan perkakas makan yang bersih.

 

Catatan

 • Dengan menjadikan bahagian teratas rak pinggan setinggi dengan bahagian atas kotak patrol, anda boleh meletakkannya di sebelah kotak patrol di bawah dinding khemah/perlindungan yang condong – Pastikan tidak ada alatan yang bersentuhan dengan kanvas.

KEMBALI KE ATAS ⇑


3. Rak Peralatan Makan 0 Mata Ganjaran

Gajet ini kini telah digantikan dengan dulang plastik untuk alat makan.

Gajet ini berfungsi sebagai dulang untuk menyimpan pinggan, pisau, garpu, dan sudu semua orang. Rak asas ini dapat menampung keseluruhan set alat makan kumpulan; yang lebih canggih pula mempunyai bahagian terpisah untuk pisau, garpu, dan sudu.

gajet perkhemahan kraf perkhemahan

Pembinaan 

 • Platform – Satu platform padat dengan panjang ½m
 • Kaki Gajet – 4 kaki pendek
 • Rembatan (Bracing) Tiada

 

Status Semakan

 • Penuh dengan alat makan yang bersih.

 

Catatan

 • Jika dulangnya boleh dikeluarkan, ia akan memudahkan penggunaan.

KEMBALI KE ATAS ⇑


4. Rak Billy 7 Mata Ganjaran

Gajet ini digunakan untuk menyimpan semua periuk memasak kumpulan.

Sebuah rak Billy yang baik akan memberikan penampilan menarik pada tapak kem perkhemahan anda.

gajet perkhemahan kraf perkhemahan

Pembinaan

 • Platform – Satu platform terbuka
 • Kaki Gajet – 4 hingga 6 kaki
 • Rembatan (Bracing)2 batang, tetapi tidak dipaparkan dalam gambar.
 • Penyokong Belakang – Anda perlu memastikan terdapat jumlah batang kayu pendek (slats) yang mencukupi supaya periuk-periuk tidak terjatuh melalui celah-celahan rak. Anda juga boleh menyusun periuk-periuk tersebut dalam apa jua susunan yang sesuai.

 

Status Semakan

 • Penuh dengan periuk dan kuali yang bersih lengkap dengan penutupnya.

 

Catatan

 • Ianya boleh mempunyai seberapa banyak rak yang diperlukan.

gajet perkhemahan kraf perkhemahan

KEMBALI KE ATAS ⇑


5. Rak Kuali 3 Mata Ganjaran

Ini adalah rak khusus untuk menyimpan kuali. Pilihan terbaik adalah menambahkannya sebagai rak kedua pada rak billy, tetapi ia juga boleh digunakan sebagai gajet yang berasingan.

Seiring dengan berjalannya waktu, pengakap sering mencuba membuat gajet sederhana ini dengan menggunakan hanya tiga batang untuk setiap kuali, dicucukkan ke dalam tanah, supaya kuali tidak bersentuhan dengan lantai. Namun, ini agak sukar digunakan kerana kuali perlu diletakkan dengan seimbang di atas batang-batang tersebut.

gajet perkhemahan kraf perkhemahan

 

Pembinaan

 

Status Semakan

 • Rak kuali hendaklah disimpan dalam posisi terbalik supaya tidak terisi dengan air hujan.

 

Catatan

 • Rak kuali biasanya digunakan sebagai rak kedua atau ketiga dalam rak billy.
 • Pemerhatian – Ini adalah gajet asas yang sama seperti rak billy, tetapi dengan platform atas yang diturunkan dan tambahan rak kuali dan rel belakang yang rendah.

KEMBALI KE ATAS ⇑


6. Meja Tukang Masak 7 Mata Ganjaran

Ini adalah meja dapur untuk meletakkan barang-barang semasa memasak supaya anda tidak perlu menggunakan lantai. Anda akan dapati gajet ini sangat berguna semasa memasak.

Meja ini sebaiknya diletakkan bersebelahan dengan tempat api memasak.

gajet perkhemahan kraf perkhemahan

Pembinaan  

 

Status Semakan

 • Pada masa pemeriksaan, ia haruslah dalam keadaan kosong tanpa alatan.

KEMBALI KE ATAS ⇑


7. Stand Peralatan Memasak 1 Mata Ganjaran

Ini adalah sebuah meja kecil untuk menyimpan peralatan memasak. Anda boleh membuatnya dengan mudah menggunakan salah satu dulang (tray) kecil anda yang diletakkan di atas empat kaki pendek. Reka bentuk yang lebih baik menggunakan rangka yang terbuat daripada kayu gajet di mana semua peralatan memasak boleh disimpan atau digantung. Ini akan menjimatkan ruang dulang (tray) untuk digunakan sebagai permukaan semasa memasak – bukan untuk mengipas api!

Satu pilihan lain adalah menjadikan ini sebagai rak kedua meja tukang masak.

Meja tukang masak perlu diletakkan di kawasan menghadap arah angin dan berdekatan dengan api.

gajet perkhemahan kraf perkhemahan

Pembinaan  

 

Status Semakan

 • Penuh dengan perkakas makan yang bersih.

 

Catatan

KEMBALI KE ATAS ⇑


8. Kotak Patrol 2 Mata Ganjaran

Kotak patrol sepatutnya diletakkan di atas empat “kaki”. Ini adalah untuk melindungi kotak daripada tanah yang lembap. Kotak ini digunakan untuk menyimpan makanan pasukan anda. Pastikan kotak itu stabil dan penutupnya dibuka ke bawah, dengan engsel di bahagian bawah.

gajet perkhemahan kraf perkhemahan

Di kem, kotak ini digunakan sebagai stor makanan – Ia sepatutnya hanya mengandungi makanan keperluan pasukan seperti jus, roti, mentega, jem, sos cili, dan lain-lain.

Letakkan kotak tersebut di salah satu sudut khemah atau tempat perlindungan. Pastikan ia tidak bersentuhan dengan kanvas dan penutupnya dapat terbuka sepenuhnya tanpa mengenai apa pun, serta tanpa perlu membungkuk untuk melihat apa yang ada di dalamnya.

gajet perkhemahan kraf perkhemahan

Pembinaan

 

Status Semakan

 • Makanan yang bersih dan tidak digunakan perlu dikembalikan ke dalam stor. Pastikan bahagian atas kotak sentiasa kemas.

 

Catatan

 • Jangan menyimpan atau menyembunyikan barang di bawah kotak. Anda boleh membuat rak di bawah kotak untuk menyimpan barang-barang, tetapi pastikan ia sentiasa kemas dan teratur.

KEMBALI KE ATAS ⇑


9. Alat Pemanggang Barbeku 2 Mata Ganjaran

Rak pemanggang BBQ yang berdiri dengan dua kaki dan dilengkapi dengan dua perisai api untuk menyokong bahan, kuali memasak.

Letakkan rak pemanggang di lokasi yang tepat di tengah-tengah tapak pasukan. Pastikan rak tersebut menghadap arah angin dari tempat perlindungan agar asap tidak mengganggu pengguna.Pastikan rak pemanggang mudah dijangkau dari tempat perlindungan agar memudahkan proses memasak dan pengawasan api.

Periksa apakah terdapat lubang di hujung rak pemanggang untuk memungkinkan sirkulasi udara dan memudahkan menyala api. Jika tidak ada, buatlah lubang yang cukup untuk memenuhi fungsi tersebut.

gajet perkhemahan kraf perkhemahan

Status Semakan

 • Semua sampah perlu dibakar dan disarankan untuk menggunakan api yang kecil.

 

Catatan

 • Anda hanya perlu menggunakan satu grid api, dan sediakan ruang untuk menambahkan kayu api atau letakkan kayu api secara bersilang seperti yang ditunjukkan.

KEMBALI KE ATAS ⇑


10. Bakul Air Pemadam Api 2 Mata Ganjaran

Setiap perkhemahan perlu ada sekurang-kurangnya tiga bakul air; semua bakul ini perlu diisi penuh dengan air bersih. Selain untuk memadamkan api, kegunaan utama bakul air (terutamanya yang berdekatan dengan tempat perlindungan) adalah untuk mendinginkan luka bakar dengan merendamnya dalam air bersih.

Tiga bakul air ini diletakkan di pintu gerbang kem, di kawasan terbuka di hujung tempat perlindungan, dan di sisi kawasan api. Anda juga boleh membuat rak khas untuk bakul air.

gajet perkhemahan kraf perkhemahan

Pembinaan

 • Platform – Bergantung kepada reka bentuk ciptaan anda. Reka bentuk di atas ini menggunakan batang kayu pendek (slats) berukuran 36cm
 • Kaki Gajet – 4 kaki pendek

 

Status Semakan

 • DiisiPenuh dengan air bersih.

 

Catatan

KEMBALI KE ATAS ⇑


11. Pagar Sempadan 6 Mata Ganjaran

Pagar jenis ini biasanya setinggi pinggang dan digunakan untuk mengelilingi kawasan perkhemahan. Pagar ini tidak perlu dibina mengelilingi khemah atau tempat perlindungan – Khemah tidak boleh digunakan sebagai sebahagian daripada pagar kerana khemah mungkin dipindahkan semasa perkhemahan. Setiap tiang pagar boleh terdiri daripada satu atau dua palang.

Kawasan perkhemahan pasukan boleh direka dengan saiz 7.5 x 7.5-meter seperti yang ditunjukkan dalam pelan yang dicadangkan.

Yang penting, pastikan anda mempunyai rekaan bahagian hadapan yang menarik untuk kawasan perkhemahan anda. Sisi pagar pula boleh direka dengan lebih ringkas.

gajet perkhemahan kraf perkhemahan

Pembinaan

 • Platform – Sekitar 18 batang kayu berukuran 1.5 meter (5 batang untuk setiap sisi)
 • Kaki Gajet – Lebih kurang 21 batang kaki
 • Rembatan (Bracing) – Tiada

 

Letakkan kepingan panjang itu di tempat yang anda inginkan untuk membentuk pagar sempadan, dengan tindihan kira-kira 50mm pada setiap sambungan. Kemudian, pasangkan kaki pada sambungan dan ikatkan bahagian-bahagian tersebut dengan menggunakan getah.

gajet perkhemahan kraf perkhemahan

Status Semakan

 • Periksa jika pagar sempadan telah dipasang. Tiada pakaian atau kain tergantung untuk dikeringkan.

 

Catatan

 • Tiada gajet lain yang dibina secara bersampung dengan pagar sempadan atau menggunakan pagar sempadan sebagai tiang sokongan.

 

KEMBALI KE ATAS ⇑


12. Stor Simpanan Longgokan Kayu – 4 Mata Ganjaran

Ini adalah tempat di mana potongan kayu api disimpan dan diklasifikasikan mengikut tiga atau empat ketebalan yang berbeza. Longgok kayu ini ditempatkan berdekatan dengan kawasan membelah kayu dan tempat api. Longgok kayu sebaiknya dilindungi dengan kain penutup untuk memastikan kayu api kekal kering.

gajet perkhemahan kraf perkhemahan

Pembinaan

 • Platform – Tiada
 • Kaki Gajet –Sekitar 4 atau 5 batang kayu pendek (slats) ditolak ke dalam tanah di antara setiap tumpukan kayu api yang telah disusun mengikut klasifikasi.

 

Status Semakan

 • Kayu yang mencukupi, telah dipotong dan bersedia untuk dibakar. Tidak seperti jumlah kayu yang ditunjukkan dalam gambar ini.

 

Catatan

 • Anda disarankan untuk menggunakan penutup kanva bagi melindungi kayu dari hujan supaya kekal kering.

 

Jumlah kayu yang ditunjukkan di sini tidak mencukupi untuk satu hidangan yang lengkap, dan hanya untuk tujuan hiasan semata-mata.

 

KEMBALI KE ATAS ⇑


13. Kawasan Potong Kayu – 2 Mata Ganjaran

Sempadan kawasan potong kayu bertujuan untuk menjauhkan orang lain daripada individu yang sedang menggunakan gergaji. Kawasan potong kayu sepatutnya dilengkapi dengan kain pelindung, blok membelah, dan rak gergaji.

Biasanya, kawasan memotong kayu ditempatkan di sudut belakang tapak kem dengan pemandangan yang jelas dan mudah dilihat oleh semua.

gajet perkhemahan kraf perkhemahan

Pembinaan

 • Platform – 3 atau 4 batang kayu dengan panjang 1.5m setiap satu.
 • Kaki Gajet – Gunakan 2 atau 3 bahagian batang kayu dari pagar sempadan sebagai kaki.
 • Rembatan (Bracing) – Tiada

 

Status Semakan

 • Bersih dan kemas

KEMBALI KE ATAS ⇑


14. Alat Perangkap Sisa Air (Wet Pit) – 4 Mata Ganjaran

Ini adalah alat untuk membuka mulut beg plastik tong sampah dengan lubang-lubang kecil di bahagian bawahnya, yang mengandungi daun paku pakis untuk ‘menapis’ sisa air dan menangkap sudu yang tertinggal dalam air basuhan pinggan! Di bawah beg plastik tersebut, anda perlu mengeluarkan sekeping rumput untuk memberikan ruang kepada air sisa untuk meresap.

Alat perangkap sisa air sebaiknya diletakkan di bahagian belakang tapak kem, menghadap ke arah yang berlawanan dengan hembusan angin, dan untuk mengelakkan bau yang tidak menyenangkan, penapis perlu ditukar dan yang lama perlu dibakar setiap hari.

Semakin tinggi alat perangkap sisa air, semakin mudah ia boleh diterbangkan angin, oleh itu kami mencadangkan agar ketinggian alat perangkap sisa air ini ¾ hingga ½ dari ketinggian yang ditunjukkan dalam gambar ini.

gajet perkhemahan kraf perkhemahan

Pembinaan 

 

Status Semakan

 • Daun paku pakis yang bersih

 

Catatan

 • Sila ambil perhatian bahawa ini adalah “perangkap” air dan bukan tong sampah.
 • Sisa sampah perlu dibakar di api kem pasukan anda selepas aktiviti memasak.
 • Tin, kaca, dan botol plastik perlu dibersihkan dan dikitar semula.
 • Sisa makanan perlu dibakar atau dibuang ke dalam lubang yang digali (dan dikambus semula).

KEMBALI KE ATAS ⇑


15. Tali Ampaian Kain Lap – 2 Mata Ganjaran

Ini gajet yang paling mudah untuk dibuat. Ini sebenarnya hanyalah seutas tali ampaian yang diletakkan sepanjang dua tiang khemah/ tempat perlindungan, digunakan untuk mengeringkan dan menyimpan kain lap teh dan sebagainya. Jika khemah anda basah, anda boleh menambahkan tali ampaian tambahan di di sepanjang dua tiang yang lain.

gajet perkhemahan kraf perkhemahan

Status Semakan

 • Penuh dengan kain lap.

 

Catatan

 • Satu gajet yang wajib dimiliki!
 • Elakkan daripada menggantung tali menyeberangi khemah dalam arah yang tidak sejajar dengan bingkai atas khemah kerana ini akan memberi tekanan kepada kanvas khemah.

 

KEMBALI KE ATAS ⇑


16. Alas Periuk Panas – 1 Mata Ganjaran

Ini adalah sejenis alas mudah alih yang digunakan di atas meja untuk menjauhkan periuk yang panas atau kotor daripada meja semasa menyajikan makanan.

Pembinaan

 • Platform – Satu platform terbuka yang kecil berbentuk segi empat.
 • Kaki Gajet – Tiada
 • Rembatan (Bracing) – Tiada

gajet perkhemahan kraf perkhemahan

Status Semakan

 • Disimpan dengan baik.

 

Catatan

 • Simpan gajet ini di dalam kotak patrol anda selepas kem selesai.

KEMBALI KE ATAS ⇑


17. Ketuhar – 10 Mata Ganjaran

Ini adalah alat memasak yang terbuat daripada tong besi lama yang digali ke dalam tanah atau dilapisi dengan lapisan lumpur yang tebal untuk melindungi ketuhar. Di bahagian bawah ketuhar, terdapat ruang yang cukup untuk membakar api dengan baik, dan di bahagian belakangnya, terdapat cerobong yang dibuat daripada tong besi kosong yang kedua-dua hujungnya telah ditanggalkan. Cerobong ini berfungsi untuk menarik udara ke api.

Ketuhar ini biasanya diletakkan di tepi kawasan kem, kerana ia tidak digunakan dengan kerap. Namun, ia tidak terlalu jauh dari tempat lain kerana penggunaan ketuhar ini memerlukan masa yang agak lama untuk menjaga api agar terus menyala.

gajet perkhemahan kraf perkhemahan

Status Semakan

 • Sedia digunakan, dengan penutup tertutup.

 

Catatan

 • Ketuhar perlu diletakkan di tempat yang lebih tinggi dari permukaan tanah.

 

KEMBALI KE ATAS ⇑


18. Besen Basuh (Washstand) – 0 Mata Ganjaran

Ini adalah alat untuk menampung mangkuk lain dan set alat mandian anda semasa mencuci diri. Besen basuh boleh diletakkan di sebelah satu sisi tapak kem. Alat ini tidak kerap digunakan di kem tetapi nampak menarik.

Pembinaan

gajet perkhemahan kraf perkhemahan

 

Status Semakan

 • Platform kosong, mangkuk bersih, kain lap sedang mengering.

 

Catatan

 • Tambahannya yang berguna termasuk dulang sabun, tuala dan rak kain lap, serta cermin

KEMBALI KE ATAS ⇑


19. Ampaian Jemur Baju – 2 Mata Ganjaran

Ampaian ini digunakan untuk menggantung cadar dan mengeringkan pakaian yang basah. Ia terdiri daripada dua tiang putih dan tali pengikat. Tali ampaian mungkin memerlukan sokongan di bahagian tengah.

Pastikan ampaian ini diletakkan di kawasan luar tapak kem yang menghadap arah angin.

gajet perkhemahan kraf perkhemahan

Pembinaan

 • Platform – Tiada
 • Kaki Gajet – Anda perlukan dua tiang putih daripada penganjur dan satu tali oren dalam kotak patrol.
 • Rembatan (Bracing) – Tiada

 

Status Semakan

 • Bergantung kepada cuaca, jika panas, jemur pakaian. Jika hujan, kosongkan ampaiannya.

 

Catatan

 • Disarankan agar anda meletakkan tali selimut di tempat yang mudah dilihat supaya anda tidak terlupa untuk mengambil pakaian yang sudah kering.

 

KEMBALI KE ATAS ⇑


20. Rak Gantung Tukul – 2 Mata Ganjaran

Ini adalah sejenis rak yang direka khas untuk menggantung 3 tukul supaya tidak dibiarkan di atas tanah.

Gajet ini boleh dibawa ke mana-mana tempat di kawasan patrol. (Tidak di kawasan memotong).

gajet perkhemahan kraf perkhemahan

Pembinaan

 • Platform – Platform terbuka
 • Kaki Gajet – 4 kaki yang berukuran 0.5m setiap satu
 • Rembatan (Bracing) – Tiada

 

Status Semakan

 • 3 tukul tergantung dalam rak

 

Catatan  

 • Jika anda mempunyai lebih daripada 3 tukul, sila pulangkan tukul-tukul yang lain.

KEMBALI KE ATAS ⇑


21. Dahan Penyangkut Gelas (Mug Tree) – 2 Mata Ganjaran

Terdapat beberapa reka bentuk dahan gantung gelas:

 1. Sebatang dahan kecil dengan beberapa dahan yang lebih kecil dipotong pendek di mana anda boleh menggantung gelas-gelas itu menggunakan pegangan mereka.
 2. Sebuah perkakas dengan reka bentuk ‘pokok’ yang diperbuat daripada kayu gajet.
 3. Menggunakan rak pinggan dengan mempunyai penyangkut/ sokongan khas untuk gelas.

Dahan gantung gelas perlu diletakkan di tempat khemah/perlindungan supaya tidak terlanggar setiap kali ada orang yang lalu di sekitarnya.

gajet perkhemahan kraf perkhemahan

Pembinaan

 • Platform – Beberapa batang kayu pendek (slats) untuk dibuat penyangkut
 • Kaki Gajet – 3 kaki yang berukuran 0.5m setiap satu
 • Rembatan (Bracing) – Tiada

 

Status Semakan

 • Dipenuhi dengan cawan-cawan yang bersih.

KEMBALI KE ATAS ⇑


22. Rak Gergaji – 3 Mata Ganjaran

Ini adalah alat gajet mudah yang direka khas untuk menyokong gergaji supaya tidak disandarkan atas tanah, dengan mata pisau menghadap ke bawah.

Rak gergaji perlu diletakkan di kawasan potong kayu.

 

gajet perkhemahan kraf perkhemahan

Pembinaan

 • Platform – Contoh di atas diperbuat daripada 2 batang kayu pendek (slats) yang berukuran 36cm setiap satu
 • Kaki Gajet – 4 kaki yang berukuran 50cm setiap satu
 • Rembatan (Bracing) – Tiada

 

Status Semakan

Gergaji tersimpan dengan baik.

KEMBALI KE ATAS ⇑


23. Tiang Bendera – 2 Mata Ganjaran

Terdapat banyak pilihan reka bentuk untuk tiang bendera pasukan anda. Keutamaan diberikan kepada gaya reka bentuk yang kreatif, berbanding ketinggian tiang itu sendiri. Pastikan ketinggian tiang bendera sepadan dengan saiz bendera pasukan anda.

Tiang bendera perlu diletakkan di luar tapak kem, bersebelahan dengan tempat berkumpul pasukan untuk pemeriksaan.

gajet perkhemahan kraf perkhemahan

Pembinaan

 • Platform – Tiada
 • Kaki Gajet – 1
 • Rembatan (Bracing) Tiada

 

Status Semakan

 • Bendera berkibar dengan baik, ahli pasukan berbaris di sebelah tiang bendera.

 

Catatan 

 • Salah satu gajet yang paling kurang penting – anda boleh hidup tanpanya tetapi baik untuk memiliki, sebagai penanda kawasan anda.
 • Jangan gunakan tali sebatan atau pasak khemah.
 • Sebagai seorang ahli pengakap anda perlu sediakan satu bendera yang mewakili pasukan anda.

KEMBALI KE ATAS ⇑


24. Pintu Gerbang – 1 Mata Ganjaran

Terdapat banyak reka bentuk untuk pintu gerbang pasukan. Laluan pintu gerbang, untuk kemudahan semua orang, mestilah berupa pintu gerbang dan bukan sekadar pagar. Ia perlu cukup tinggi supaya pasukan anda dapat masuk tanpa terhantuk kepala mereka.

Pintu gerbang ditempatkan di atas laluan pintu utama tapak kem. Pintu gerbang ini perlu menonjolkan gaya yang unik dan dihiasi dengan lambang atau panji-panji pasukan anda jika ada.

gajet perkhemahan kraf perkhemahan

Pembinaan  

 • Platform – Gajet ini mempunyai 2 sambungan silang (cross pieces) yang berukuran 1.5m
 • Kaki Gajet – 2 kaki yang berukuran 2.1m setiap satu
 • Rembatan (Bracing) Tiada

 

Status Semakan

 • Sudah ditempatkan.

 

Catatan 

Sama seperti tiang bendera, gajet ini juga tidak begitu penting.

KEMBALI KE ATAS ⇑


25. Rak Kasut – 3 Mata Ganjaran

Rak ini digunakan untuk meletakkan kasut yang basah supaya dapat mengering. Pastikan rak ini cukup besar untuk setiap orang dapat meletakkan sekurang-kurangnya satu pasang kasut di atasnya. Jadi, pastikan rak ini mempunyai jumlah tingkat yang mencukupi.

 

Rak kasut boleh diletakkan di mana-mana dalam kawasan patrol kecuali di pintu masuk khemah patrol, kerana ia akan menghalang laluan. Tempat yang baik adalah di bucu khemah/tempat perlindungan.

gajet perkhemahan kraf perkhemahan

Pembinaan  

 

Status Semakan

 • Kasut disusun secara rapi dan kemas

KEMBALI KE ATAS ⇑


26. Penyangga Telefon – 4 Mata Ganjaran

Ini adalah alat penyangga untuk meletakkan telefon. Penyangga telefon ini perlu diletakkan di dalam khemah/tempat perlindungan supaya telefon sentiasa kering dan diletakkan di lokasi yang mudah dijangkau. Jangan biarkan telefon di atas kotak patrol begitu saja.

gajet perkhemahan kraf perkhemahan

Pembinaan  

 

Status Semakan

 • Telefon diletakkan dengan kemas di atas platform.

 

Catatan

 • Setelah telefon dipasang, pastikan kabelnya disembunyikan untuk mengelakkan orang daripada terlanggar kabel tersebut.

KEMBALI KE ATAS ⇑


27. Meja Dan Bangku Kerusi – 0 Mata Ganjaran

Tiada mata ganjaran diberikan untuk meletakkan meja dan bangku di dalam khemah/tempat perlindungan, tetapi kami mengesyorkan agar diletakkan secara melintang di bahagian belakang khemah/tempat perlindungan, sejajar dengan dinding belakang khemah/ tempat perlindungan yang lurus. Dengan cara ini, tiada sesiapa perlu duduk di bawah dinding khemah yang condong.

gajet perkhemahan kraf perkhemahan

Pembinaan

 

Status Semakan

 • Meja dan bangku kerusi dalam keadaan bersih, kering dan kosong.

 

Catatan

 • Pada zaman moden hari ini, penyangga telefon tidak lagi relevan dengan kemunculan teknologi telefon bimbit. Walau bagaimanapun, gajet ini masih boleh menjadi aksesori perhiasan yang menarik.

KEMBALI KE ATAS ⇑


Senarai Gajet Tambahan Yang Boleh Anda Cipta Dan Bangunkan

 • Rak gantung pemotong ranting
 • Rak penyangkut topi
 • Penyangga kayu gajet tambahan
 • Kanopi pemadam api/ kalis api
 • Penyangga bekas air minuman
 • Rak baju
 • Jam matahari
 • Papan kenyataan untuk pasukan patrol
 • Penyangga rodia
 • Pusat menyimpan bahan kitar semula
 • Penyangga dulang

 

Rak gantung pemotong ranting

KEMBALI KE ATAS ⇑


 

YouTube player

Jenis-jenis ikatan dan simpulan asas dalam pembinaan gajet

KEMBALI KE ATAS ⇑