Ringkasan Eksekutif

  • Cherating terletak kira-kira 45 kilometer di utara Kuantan, bersempadan di sempadan Terengganu-Pahang dan berhadapan dengan laut China Selatan.
  • Di sini, pantai-pantai berpasir yang licin luas meluas sejauh mata dapat dilihat dan ia adalah tempat yang sempurna untuk percutian yang tenang.
  • Cherating ditemui pada tahun 1960an, oleh para backpacker yang tinggal di rumah tumpangan dan pondok kayu di antara pokok kelapa ditepi laut.
  • Chereting menjadi terkenal di kalangan pelawat sejak tahun 1970an ketika sebuah keluarga bernama Mak Long Teh berkongsi rumah mereka dengan pengunjung.
  • Berkonsepkan bandar peranginan di pantai timur Malaysia. Pantai-pantai tempatan termasuk Chendor Beach, tapak pembiakan untuk pembiakan kulit dan kura-kura laut lain dan rumah ke Sanctuary Chendor Turtle.
  • Kampung Cherating mempunyai bengkel untuk tekstil tradisional dan kraf tangan. Southwest of Cherating, Gua Charah terdiri daripada 8 gua di dalam pembentukan batu yang luar biasa.
  • Juga berdekatan, Gua Panching mengandungi patung Buddha yang berbaring besar.

Chendor Turtle Sanctuary

Di Chendor Turtle Sanctuary, dari Mei hingga September, pelawat boleh menyaksikan kura-kura hijau dan kadang-kadang kulit raksasa gantung ke darat untuk bertelur. Penyu Penyu dikelola oleh Jabatan Perikanan yang juga menyediakan pusat maklumat.

Luncur Air

Kawasan pesisir di Pantai Timur Malaysia mempunyai beberapa pantai yang cukup baik dan istirahat pantai untuk menetapkan pelayaran pantas. Di Pahang, Cherating adalah salah satu tempat paling popular untuk melayari di Malaysia.

Gua Charah

Sekitar 25 kilometer dari Kuantan adalah Gua Charah yang tersembunyi, dengan labirin struktur gua kompleks yang terdiri daripada 8 gua tersendiri dan tersebar di kawasan seluas 92 hektar. Gua Charah mempunyai keunikannya yang tersendiri.