Kongsi Kereta | 3 Idea Team Building untuk Kempen Go-Green Yang Kreatif

Team Building Malaysia @ Cherating Lagoona Villa Resort

#1 Kongsi kenderaan, kongsi pengangkutan and basikal. Oh menarik!

Kempen Go-Green bukan sahaja apa yang kita lakukan di rumah. Jika kita membelanjakan masa 40 jam semingu di tempat kerja, keberangkalian 35% kehidupan anda adalah di pejabat. Tuan mungkin sedar untuk sesetengah orang, masa yang begitu banyak di pejabat boleh menambahkan jumlah pembaziran.

Namun begitu, terdapat banyak peluang untuk menurangkan jumlah karbon terkumpul sekiranya tuan mengambil sikap untuk ambil peduli. Tambahan pula, tuan tidak perlu menjadi seorang pengurus agar dapat memberi sumbangan kearah perubahan.

Hijaukan perjalanan anda.

Adakah pejabat tuan mengamalkan budaya berkongsi kenderaan yang dikenali sebagai carpooling?

Jumlah purata pengunaan jalan raya untuk ke tempat kerja di Malaysia adalah 26 minit sehala. Ini adalah masa yang begitu banyak dimana pasukan tuan boleh laungkan masa untuk mengenali satu sama lain dengan lebih efektif, atau brainstorming idea sepanjang perjalanan. Tambahan lagi, pasukan tuan mungkin dapat sampai ke tempat kerja dengan lebih cepat dan dapat mengurangkan tekanan yang disebabkan trafik dalam bandar.

Jika tuan mempunyai pasukan kecil menetap dalam kawasa perumahan yang yang berlainan dan jarak jauh mungkin idea berkongsi kenderaan ini agak mencabar, tuan boleh rujuk program seperti Grab Car Pooling. Walaupun jika ahli pasukan tuan tidak berkongsi pengangkutan bersama, mereka tetap boleh membuat bonding dengan tuan, syarikat tuan, dan sesama sendiri untuk manfaatkan sumber bersama.

  • Minyak yang mahal.
  • Memandu yang sangat stress.
  • Bersosial sangat baik untuk tuan.

Adakah di pejabat tuan menyedakan rak basikal? Dapatkan satu ! Tuan boleh menjayakan kempen menaiki basikal ke tempat kerja untuk program kebaikan. Sambil menyelam minum air.

Lakukan kajian, terjemahkan dalam bentuk perbuatan, dan cipta satu momentum bersama pasukan tuan. Perubahan positif akan berlaku dan pasukan tuan akan mendapat manfaat persaudaraan yang lebih kukuh kesan daripada sikap tuan yang mengambil berat tentang kempen hijaukan team building.

Ada cadangan idea lain berkenaan kongsi pengangkutan ataupun berkongsi kenderaan? Bagaimana pula dengan aktiviti team building Go-Green? Mohon share!

You cannot copy content of this page. This content is protected by DMCA