Tips Team Building: Persaingan v.s. Kolaborasi

Team Building Malaysia @ Cherating Lagoona Villa Resort

Jangan jadikan mereka bersaing sekiranya mereka seronok berkolaborasi.

Pemilihan gaya Team Building yang tepat untuk acara tuan dapat membantu pasukan tuan untuk bersikap lebih terbuka.

Acara team building boleh menjadi fisikal, kolaberatif, kreatif, mencabar atau berdaya saing dll. Tugas tuan adalah memilih jenis permainan yang disukai pasukan tuan dalam masa yang sama tetap fokus pada matlamat tuan.

Pilih satu acara yang dapat mendorong semangat pasukan tuan untuk melibatkan diri secara beramai-ramai. Juga diingatkan… sekiranya matlamat tuan adalah membantu pasukan tuan untuk menyusuaikan diri atau melatih kemampuan berfikir dengan kreatif, mungkin kaedah yang terbaik yang dapat diambil adalah melalui pendekatan yang “ luar dari kebiasaan” apabila semasa memilih jenis permainan atau tema acara team building. Permainan ini adalah untuk melatih staf tuan untuk sentiasa kolaborasi pada masa akan datang.

Jadi, anda pilih yang mana satu? Kolaborasi atau persaingan?

TIP TEAM BUILDING SETERUSNYA > | PANDUAN PERCUMA >

“Pemimpin yang bekerja dengan paling efektif tidak akan mengunakan kata nama “saya”. Ia bukan kerana mereka tidak melatih diri mereka untuk mengunakan perkataan ‘saya’. Mereka tidak berfikir mengunakan kaca mata ‘saya’. Mereka berfikir mengunakan kaca mata “kami” – Peter Drucker