Hindari Strategi Team Building Yang Tidak Berkesan

Team Building Malaysia @ Cherating Lagoona Villa Resort

CNBC mempunyai 11 tips hebat untuk bantu memastikan aktiviti team building tuan tidak mengakibatkan kejadian yang tidak disengajakan yang dapat memecah belahkan pasukan dan pekerja tuan.

Pertama sekali, karaoke tidak dipertimbangkan dan Gunung Kilimanjaro sudah pasti. Senarai paling utama daripada ini?

#1 Lakukan persediaan bersama pekerja dengan lebih awal.

Memperkenalkan idea team building kepada pekerja pada saat-saat akhir= ringtangan. “Mereka akan fikir ia hanyalah seperti perjumpaan biasa,” kata Tuan Azizi, jurulatih Lagoona Resort Cherating. Sebaliknya beliau menyarankan usahakan team building bersama dengan pekerkeja untuk mengatasi rintangan dengan baik sebelaum latihan aktiviti sebenar dijalankan, memastikan mereka bahawa acara tersebut dapat berjalan dengan lancar dan secara menyeluruh dan tidak terperangkap dengan kaedah tradisional.

Tapi…mengapa?

Ia mungkin merupakan idea yang menarik untuk memberi kejutan pada pasukan tuan dengan latihan team building, tetapi sebenarnya lebih baik jangan.  Aktiviti team building adalah sangat menyeronokkan. Stratergi terbaik sepatutnya menambahbaik komunikasi, meransang kolaborasi dan akhinya memastikan semua orang rasa seronok, bukan?

strategi team building


Secara umumnya, manusia takut tentang perkara yang mereka tidak mengatahui. Kunci keperluan adalah untuk melancarkan dan menganjurkan semua cabaran yang baru dengan berjaya sebagai sebuah pasukan adalah dengan menempah program khas yang dijalankan pihak luar, menunjukkan komitmen untuk melibatkan diri, dan menyumbang usaha dan initiatif. Sebahagian besar pekerja tidak mempunyai sikap kebersamaan kerana mereka merasa seperti tidak dihormati dan tidak menghormati keputusan yang dikeluarkan oleh ketua.

Stratergi team building yang betul akan membawa kepada pekerja yang lebih seronok, perasaan kebersamaan dan lebih produktif, tetapi meletakan asas tunjang mestilah menjadi sebahagian daripada setiap perancangan. Adalah kritikal untuk mengurangkan kelesuan dan bantu untuk memastikan pulangan pelaburan yang tertinggi daripada acara tuan ini.

Semak senarai tips penuh oleh CNBC. Ada apa-apa yang terlepas pandang?

Apakah strategi team building yang telah berkesan untuk tuan? Apakah yang tidak berkesan?