Kumpulkan Pasukan Anda dan Maju Untuk Produktiviti! | Team Building

Team Building Malaysia @ Cherating Lagoona Villa Resort

Andai kata tuan sedang membaca ini, tuan mungkin sedang berada di hadapan komputer tuan.

Tuan kemungkinan sedang berada atau kemungkinan tidak berada di tempat kerja sekarang, melainkan tuan merupakan seorang atlet, ahli bomba, dsb. Kemungkinan juga tuan telah melaburkan sebahagian besar masa tuan dalam pekerjaan di belakang meja pejabat.

Andaian ini memberi ilham kepada saya untuk tip team building minggu ini. Ianya melibatkan salah satu daripada topik kegemaran saya: kecerdasan fizikal. Andaikata tuan seorang yang aktif bersenam  maka tuan dapat mengenal pasti manfaat mental dan fizikal diperolehi sekiranya dapat mengamalkannya secara konsistan.

Semasa kita masih kecil kekuatan fizikal dan mentalnya kita sangat tangkas dan fleksibel. Saya ingat semasa saya masih seorang kanak-kanak matlamat saya adalah menikmati keseronokan 24/7. Ia menjadi lumrah semulajadi untuk terus berlari yang amat penting untuk melambatkan proses penuaan.

Beberapa tahun sudah berlalu apabila tangungjawab kita semakin meningkat. Kita mendapati diri kita dalam posisi duduk lebih daripada 8 jam sehari, dan jika tuan seorang kapten kapal terbang mungkin tuan meluangkan masa lebih 12 jam sehari dalam posisi duduk. Semua aktiviti yang memerlukan tuan duduk di kerusi ini dapat memberikan kerenggangan pada sebahagia otot. Kita mula terasa sakit kepala, kesakitan di pinggang dan penambahan berat badan. Semua ini menyumbang pada tekakan yang dimana dapat melemahkan individu dan produktiviti pasukan.

Naikkan Produktiviti Pasukan

Umum sudah mengatahui bahawa pergerakan fizikal dapat mengalirkan endorphin, dan menaikkan mood. Ianya juga membantu menaikkan konsentrasi dan produktiviti. Amalan ringkas sebegini dapat menghasilkan hasil yang berpanjangan. Jadi sentiasa ingatan pasukan tuan supaya bangun dan melakukan senaman regangan setiap jam atau memanfaatkan aktiviti berjalan kaki pada waktu rehat. Ambil peluang ini juga- sebagai usaha berpasukan! Tubuhkan kelab berjalan kaki atau peruntukkan masa setiap hari di mana pekerja dapat bangkit supaya dapat kekalkan tubuh badan yang aktif. Dalam minggu-minggu pertama saya di melilbtakan diri dalam program team building korporat saya menyaksikan beberapa ahli pasukan sedang asyik meluangkan masa keseronokan melalui aktiviti kecerdasan seperti latihan tekan tubi sepanjang hari untuk tempoh selang beberapa jam.

Kami di Cherating Lagoona Villa Resort pakar dalam membina pasukan yang aktif dan produktif, melalui “manfaat bermain” sebagai batu aras pakej kami. Pakej team building berkonsepkan aktiviti outdoor yang mencabar ketahanan mental dan fizikal.

Adakah tuan menggalakan aktiviti fizikal di tempat kerja? Kami rasa sangat berbesar hati untuk mendengar pandangan tuan dengan meninggalkan komen di bawah!

You cannot copy content of this page. This content is protected by DMCA