Makan Tengah Hari Sambil Go-Green | 3 Idea Team Building Go-Green Yang Berkesan

Team Building Malaysia @ Cherating Lagoona Villa Resort

#3 Makan tengah hari sambil go-green membina pasukan kental.

Adakah dahulu tuan pernah membawa bekalan makanan semasa persekolahan rendah di dalam beg spiderman atau doremon tuan? Sebenarnya, bagi kebanyakkan kita, ini mungkin kali terakhir kita benar-benar “go-green” ketika sarapan makan tengah hari.

Sementara fenomena mesra alam ini semakin mendapat perhatian, sekarang adalah masa terbaik untuk membersihkan beg bekalan makan tengah hari yang boleh dipakai semula dan mulakan langkah tuan dengan membungkus makan tengah hari yang lebih bersifat go-green di tempat kerja.

Elakkan daripada menempah masa makan tengah hari melalui telefon. Atau, perkongsian-makanan tengah hari.

Walaupun makanan itu biasanya lazat dan penyediaannya adalah lebih mudah, tempahan sarapan tengah hari kebiasaanya menyebabkan timbunan sisa pembungkusan. Ini tidak mengambil kira jumlah gas yang dirembeskan melalui penghantaran untuk berulang-alik daripada restoran dan ke tempat kerja.

Walaubagaimanapun, dalam beberapa situasi, tempahan melalui penghantaran mungkin hanya satu pilihan yang ada. Andai kata tuan terpaksa melakukan tempahan melalui penghantaran, pakat bersama rakan sekerja yang lain supaya dapat membuat tempahan yang lebih besar, yang akan lebih berkesan berbanding menempahnya secara berasingan. Tambahan lagi, sekiranya tuan membuat tempahan untuk makan luar, cuba untuk berbasikal atau berjalan kaki untuk mengambil sendiri makanan tempahan tuan. Bersikap lebih mesra alam dan manfaatkan peluang ini bersama!

3 langkah untuk menjadikan makan tengah hari go-green

Setelah tuan sudah mempunyai pelan dalam rancangan, mulakan kempen makan tengah hari pejabat yang mesra alam tuan melalui program team building masakan. Jenis keraian seperti ini membantu pasukan tuan untuk mencuba idea baru dan mengubah budaya kerja pejabat tuan.

 (1) Senarai Membeli Belah

Untuk permulaan makan tengah hari go-green tuan, tuan perlu membeli bekas, peralatan dan tuala yang boleh di guna pakai semula, bersama beg simpanan yang boleh diguna pakai semula juga. Walaupun ini boleh menaikkan bil pembelian anda untuk minggu tersebut, kemudian hari tuan dapat membuat penjimatan wang yang banyak melalui amalan ekalkkan makan tengah hari di luar.

Cth. Bekas yang boleh digunapakai semula adalah Lunch Bot. Dicipta menggunakan bahan yang sama seperti Bento Box, Lunch Box adalah bekas tahan karat menggunakan keluli tahan karat yang bebas daripada BPA. Dengan menggunakan Lunch Bot dapat menjimatkan penggunaan plastik beg dan bekas makanan yang banyak terkumpul di tapak pelupusan sampah.

Selesai pembelian asal, pertimbangkan untuk merancang dan menyusun senarai barangan runcit setiap minggu yang menggariskan semua keperluan untuk bekalan makanan sepanjang minggu. Ini akan memastikan tuan lebih efisen berkenaan masa dan perbelanjaan wang tuan di kedai runcit.

jadual makan go green - Team Building Malaysia

Pada masa yang sama, ini akan mengurangkan perjalanan ulang alik dalam kedai untuk mengumpul item yang tuan mungkin lupa semasa pembelian awal pada minggu lepas. Maksud saya siapakah yang rasa seronok untuk pergi ke pasaraya runcit lebih daripada apa yang sepatutnya?

 (2) Sarapan yang dibeli tidak seharusnya menjadi sarapan tengah hari yang membosankan.

Terdapat banyak langkah yang dapat diambil bagi memeriahkan makanan tengah hari yang dibeli tuan – yang dapat memberi pulangan semula pada tuan melalui semangat motivasi untuk melewati pengudaraan di pagi hari dan menikmati makanan tengah hari yang lazat yang sedang menanti tuan dalam peti sejuk– dalam masa yang sama dapat menyelamatkan planet ini! Untuk mencari resipi yang menarik serta kompilasi makanan, Pinterest sudah pastinya menjadi tempat untuk rujukan.

Tambahan lagi, pertimbangkan untuk memanjakan diri sendiri dengan beg makan tengah hari yang tahan tinggi dan dapat dibasuh. Syarikat BUILT mereka mencipta beg menarik yang boleh digunapakai semula yang disusuaikan untuk memuatkan pelbagai jenis reka bentuk bekas simpanan.

 (3) Makan tengah hari berlauk sambil go-green = team building yang kreatif!

Mulakan trend di tempat kerja tuan dan sertai pasukan tuan untuk makan tengah hari yang beraneka lauk pauk. Sekiranya mampu, elakkan makan di hadapan skrin komputer, sebaliknya kumpul bersama rakan sekerja dan bina hubungan melalui makan tengah hari bersama!

Makan berjauhan daripada meja kerja tuan dapat memberi peluang pada tuan merehatkan minda, menaikkan kretiviti pasukan dan mendorong amalan pemakanan yang lebih sihat. Bagi menjadikan makan tengah hari berlauk lebih go-green, dapatkan semua orang untuk membawa bekalan makan yang spesifik dalam bekas isi makanan yang boleh diguna pakai semula – juga pastikan tuan menggunakan pinggan, tuala, dan peralatan yang boleh digunapakai semula! Makan tengah hari bersama dalam bekas-bekas laut seperti fesyen lama di meja bilik persidangan – atau lebih baik makan di luar. Tutup semua elektrik selama satu jam atau lebih dan nikmati makan tengah hari berlauk sambil go-green di luar pejabat.

Kebaikan positif daripada membawa sendiri bekalan makanan tengah hari mengatasi negatif. Meskipun ianya memerlukan lebih masa dan pertimbangan, setiap sarapan yang di bawa ke tempat kerja sambil go-green merupakan satu langkah penting untuk menyelamatkan planet kita.

Dapatkan lebih banyak idea team building go-green yang berkesan.

Mempunyai idea makan tengah hari sambil go-green yang ingin dikongsi bersama? Bagaimana tentang aktiviti team building go-green? Ayuh kongsikan!