Bekerja Sebagai Sebuah Pasukan– Bagaimana Untuk Berjaya | Team Building

Team Building Malaysia @ Cherating Lagoona Villa Resort

Dalam dunia membangunkan pasukan, jika pasukan tuan sudah mengorak langkah jauh kehadapan, tuan sudahpun mempunyai kelebihan yang sukar dimiliki  . Tuan sudahpun memiliki kelebihan besar dalam persaingan. Tuan sudah berada di tahap di mana pasukan-pasukan lain sedang bergelut untuk melepasi.

Baiklah, boleh jadi bukan pasukan tuan sahaja yang berjaya mencapai peringkat kematangan yang tertinggi, namun begitu tuan harus berbangga dengan pencapaian dan hasil usaha yang telah dilaburkan! Sudah tentu tua memahami penat lelahnya dan kepuasan disebalik semua pengorbadan yang dilakukan bukan? Bagaimana untuk mencapai matlamat besar, penuh cabaran, dan berani.

Tahap “performing stage” berdasarkan  Model Tuckman Berkenaan Pembangunan Pasukan  adalah tahap kejayaan tertinggi dan paling mencabar. Sesukar dan secabar mana untuk pasukan untuk mengharungi peringkat “noring stage”, lebih sukar dan mencabar bagi mereka untuk melangkah ke peringkat seterusnya iaitu ketahap mejadi sebuah pasukan di tahap “performing stage”.

Hanya pasukan yang paling kental sahaja layak mengelarkan diri mereka sebagai ahli dalam pasukan paling elit.

Bukan sahaja tuan telah berjaya mengharui pelbagai liku-liku cabaran, malah tuan telah berjaya mentranformasikan diri sebagai satu sumber kekuatan tambahan yang dan kelebihan untuk pasukan tuan. Salah satu kelebihan besar maju sebagai sebuah pasukan adalah pasukan tersebut tidak lagi memerlukan penyeliaan tambahan untuk kebanyakkan aspek. Tuan sudahpun sangat efisen, bermotivasi tinggi, didorong oleh matlamat, dan yang paling penting sekali, tuan bekerjasama sebagai sebuah pasukan berbanding secara individu.

Bangkit dan Jalan Terus. Teruskan kemaraan melalui satu pasukan!

Sudah menjadi asam kehidupan, pasukan tuan akan menempuh tempoh-tempoh kesukaran dan cabaran perit dari masa ke semasa. Tuan mungkin dapati pasukan tuan jatuh kembali ke tahap “storming” atau “norming” untuk tempoh masa yang sementara, namun begitu jika pasukan tuan mempunyai kepimpinan yang kuat dan matlamat juang yang tinggi, fasa jatuh atau undur seketika tidak akan mengambil tempoh yang lama. Tambahan lagi, mengenal pasti semula peringkat-peringkat pembangunan pasukan mungkin dapat membantu apabila berhadapan dengan perubahan, seperti menambah ahli baru kedalam pasukan.  

Program team building di Lagoona Resort Cherating sangat sesuai untuk penambahbaikan pembangunan pasukan jangka masa panjang.

Rombakan pasukan dapat membantu tuan dan pasukan tuan untuk kekal bermotivasi tinggi menhadapi cabaran dan liku-liku kejayaan sepanjang jalan.

PAsukan yang berjaya sentiasa memberi kerjasama yang tinggi

Apakah cara tuan motivasikan pasukan tuan untuk terus encipta kejayaan? Maklumkan jawapan tuan pada kami di Facebook dan Youtube.

You cannot copy content of this page. This content is protected by DMCA