Inovasi Dalam Syarikat | Raikan Kegagalan & Tuai Hasilnya

Team Building Malaysia @ Cherating Lagoona Villa Resort

Dalam bisnes dan kehidupan manusia di beri ganjaran dan memuji kejayaan, dimana ia mencipta budaya yang kita tidak belajar daripada kegagalan.

Ini melucutkan inovasi dalam syarikat. Tambahan lagi, tuan akan berakhir dengan mengulangi kesilapan itu.

Kajian bertahun yang dilakukan Laurence Weinzimmer, Bradley Universiy, seorang professor pengurusan, mensimpulkan bahawa bisnes yang menerima kegagalan mempunyai pekerja yang lebih baik dan prestasi kewangan.

Bagaimana kita dapat belajar daripada kegagalan?

Seseorang dengan mindset tetap percaya bahawa mereka berhak untuk berjaya walau tanpa usaha yang keras dan beranggapan kegagalan adalah menjatuhkan peribadi. Apabila perkara tidak terjadi seperti dibayangkan, mereka cepat untuk menyalahkan, mengasingkan diri, menipu, dan lebih lagi mengelak daripada cabaraan risiko masa hadapan.

Seseorang dengan mindset pertumbuhan melihat kegagalan adalah peluang bukanya satu penghinaan. Apabila dicabar, mereka cepat kembali, selaraskan, dan mencuba lagi. Ahli pasukan ini adalah sarang inovasi dalam syarikat.

Kita semua dilahirkan dengan mindset pertumbuhan, tetapi sesetengah membesar dengan mindset tetap. Berita baik adalah, situasi ini boleh diubah!

Kajian mencadangkan supaya kita mencari kerjaya yang mendorong pertubuhan mindset: pembelajaran. Satu kedudukan yang mencabar sepatutnya dilihat sebagai peluang bukannya stress, dimana ianya lebih bersedia untuk dipupuk dalam persekitaran dimana kegagalan bukanlah satu hukuman, Jika tuan berhenti belajar, jadi pertimbangkan untuk mencari sama ada jalan baru pertumbuhan atau mencuba pekerjaan lain.

Iya betul! Jika tuan takut untuk gagal atau tidak mampu untuk mencuba tugasan baru yang mungkin gagal dalam kedudukan sekarang, tuan sepatutnya move on.

Raikan Kegagalan & Galakkan Inovasi Dalam Syarikat!

Dalam temubual bersama Motley Fool, Seth Godin menjelaskan:

 “Terdapat rahsia disebalik inovasi. Jika tuan mengarahkan pada staf, ‘inovasikan, inovasikan, inovasikan,’ tetapi tuan memberi Employee of the Month ruang pakir kereta kepada individu yang tidak pernah gagal dan memberi bonus dan percutian kepada individu yang tidak melakukan kesalahan, tuan tidak bersungguh tentang inovasi dan pasukan tuan tahu hakikat itu.”

Inovasi dalam syarikat berlaku lebih cepat jika cipta budaya yang memberi ruang untuk experimentasi dan penghargaan kepada staf kerana mencuba idea baru walaupun usaha mereka gagal.

Belajar daripada kegagalan dalah sukar dan kerjayang sukar, Tiada siapa suka mengaku bahawa mereka gagal. Tuan mahukan pasukan tuan gagal dengan cerdas. Beri penghargaan kepada usaha yang gagal bersama pasukan tuan kerana mengambil risiko yang munasabah.

Kegagalan adalah peluang untuk mulakan semula, dan masa untuk menjadi lebih baik.

Pengalaman adalah guru yang terbaik.

Jika tuan tidak gagal dalam usaha keras tuan, bagaimana tuan hendak belajar dengan lebih baik? Apabila tuan memberi kebebasan kepada pasukan untuk gagal, pelajaran tentang pintu kejayaan dibuka untuk mereka (dan untuk tuan juga)

Menurut salah satu kajian terkini diketuai oleh Diwas KC daripada Emory Universiti , kegagalan sebenarnya guru terbaik apabila seseorang melalui kegagalan. Untuk kebanyakkan bisnes kompetatif di  US- tidak seperti doctor atau ahli sains- “orang lain” barangkali tidak suka berkongsi kegagalan beliau dengan tuan. Walaubagaimanapun, peserta dalam kajian ini mempunyai masaalah pembelajaran daripada kegagalan sendiri v.s. kegagalan pihak lain.

Pesaing tidak mahu tuan memanfaatkan daripada ilmu mereka atau memahami stratergi mereka, oleh yang demikian sangat penting untuk tuan untuk menyuburkan budaya yang menggalakkan risiko dan kegagalan. Jangan membantutkan sukses syarikat tuan secara keseluruhan tetapi galakkan risiko yang menyerlahkan lebih banyak informasi baru yang boleh dimanfaatkan pasukan anda.

Anda lebih cepat belajar melalui kegagalan.

Kegagalan boleh meransang minda anda. Pakar psikologi dari Universiti Stanford Carol Dweck telah mengkaji dan membandingkan gelombang otak beberapa subjek yang memiliki pemikiran yang berbeza.  

Subjek dengan set pemikiran pertumbuhan memasuki kondisi mental yang lebih fokus ketika mereka cuba membayangkan kesalahan selepas sesuatu tugasan. Dan dalam percubaan selanjutnya, mereka dapat perbaiki. Dengan mindset tetap, walaubagaimanapun, tidak memasuki kondisi pembelajaran fokus ini, dan memperlihatkan sedikit, jika ada, sebarang kemajuan.

Tidak akan ada kejayaan tanpa kegagalan.

Ok. Baiklah. Sesetengah sukses dan inovasi dalam syarikat mungkin berlaku tanpa kegagalan…sekurang kurangnya tanpa kegagalan diri sendiri.

Walaubagaimanapun, cerita seperti J. K. Rowling‘s perjalanan menemukan Harry Potter akan memberi inspirasi kepada tuan (dan pasukan tuan) untuk berfikir di luar kotak. Tambahan tuan berada dalam posisi lebih bagus jika tuan menerima kegagalan apabila tuan dan pasukan tuan memiliki keamanan.

Jangan tunggu sehingga terdapat job atas talian untuk mula berbicara tentang risiko baru. Kejadian seperti itu Nampak bagus hanya dalam movie.

Inovasi

Kejayaan, sudah tentu, adalah ganjaran tertinggi. Pasukan tuan mahu melihat tuan dan pasukan tuan berjaya. Memungkinkan untuk mereka untuk mengambil sedikit risiko, berkerjasama dalam team building inovatif, mengutamakan komunikasi dan tuan akan menikmati hasul dalam masa yang lebih singkat.

Adakah tuan sudah mempunyai sukses dalam menggalakkan inovasi? Ganjaran bagaimana tuan praktiskan apabila menemui kegagalan?