Belajar Bagaimana untuk berkomunikasi Secara Efektif bagi Menaikkan Kerjasama Pasukan | Team Building

Team Building Malaysia @ Cherating Lagoona Villa Resort

Komunikasi memberi kesan kepada kerjasama pasukan samada secara positif atau negatif. Kuantiti dan Kualiti komunikasi dalam pasukan daripada pemimpin mempunyai kesan terhadap kerjasama pasukan.

Semakin bartambah kolaberasi yang diperlukan dalam projek tuan semakin penting ketegasan dan ketulusan komunikasi yang diperlukan. Setiap ahli daripada pasukan perlu untuk mengambil insentif untuk berkomunikasi. Apabila sebuah pasukan tidak aktif berkomunikasi, mereka dapat merisikokan hasil kerja mereka. Sangat penting untuk semua orang mempelajari bagaimana untuk berkomunikasi secara efektif untuk menambahbaik pasukan kerja.

(1) Mendengar

Jurucakap yang bagus juga memerlukan kemahiran mendengar yang bagus. Belajar bagaimana cara untuk berkomunikasi secara efektif bermaksud dengan memberi lebih tumpuan. Ia sangat penting sebagai asas bagi memulakan perbualan atau untuk mengakhiri setiap perbualan dengan persediaan untuk mendengar. Ini bukan bermaksud tuan perlu bertanya soalan yang tiada kesudahan, tetapi pastikan tuan telah mengambil masa yang cukup untuk memahami sepenuhnya apa yang orang lain cuba sampaikan untuk memahami maksud sebenar mereka.

Kemahiran mendengar yang bagus dapat membantu tuan untuk lebih “engage” tentang apa yang pihak lain sedang sampaikan semasa berkomunikasi. Biarkan pihak lain menutup ucapan mereka barulah tuan mengambil peluang untuk menyumbangkan idea atau pendapat tuan. Jangan memotong atau bercakap sebelum individu itu menghabiskan ucapan beliau kerana ini dapat menyebabkan mereka rasa seperti ucapan mereka itu seakan kurang penting, tidak diberi perhatian, yang dapat menjerumus kepada salah faham.

Disamping itu, jangan takut untuk bertanya soalan kepada orang lain untuk mendapatkan kepastian tentang apa yang sudah difahami tuan.

(2) Sampaikan Perkara Yang Tuan Benar-benar Maksudkan

Adakah niat tuan yang sebenarnya adalah untuk mencari kesalahan? Atau, untuk menengahkan perkara pokok mengenai sesuatu isu? Kumungkinannya adalah, tuan mahukan informasi tentang apa yang berkesan dan apa yang tidak berkesan. Meskipun begitu, tuan mungkin mengunakan bahasa yang dianggap sedang mengkritik atau di salahertikan sebagai sebagai serangan verbal. Ini dapat menyakiti hubungan dengan pasukan tuan dari dalam yang akhirnya meninggalkan tuan tanpa notis awal.

Persekitaran pekerjaan dapat menjadi sangat beremosi, dimana dapat memberi kesan pada penyampaian tuan. Jangan tergelincir daripada topik, pilih kaedah penyampaian ucapan yang bagus dan sebutnya dengan jelas. Sekiranya tuan tidak pasti maksud suatu perkataan, jangan gunakannya. Apabila tuan memilih penggunakan perkataan yang salah, yang dimana tuan sendiri sukar fahami sebenarnya dapat memberi kesan mengenai pandangan orang yang mendengar yang mula meragui kecekapan tuan.

Elakkan maklumat yang bercanggah. Jika tuan memerlukan masa yang lebih sebelum mengeluarkan pendapat mengenai pandangan tuan, ambil masa yang scukupnya. Tetapkan jadual masa apabila tuan sudah bersedia untuk berkongsi pandangan tuan di akhir hari atau minggu. Lakukan “eye contact”- ekspresikan kebenaran dan penghormatan– dan gunakan bahasa badan (body language) yang semula jadi. Tuan dapat menghantar mesej yang salah melalui bahasa badan (body language) atau nada suara, yang dimana dapat melemahkan maksud sebenar tuan semasa usaha berdiskusi. Ini sangat penting terutamanya apabila berbincang tentang perkara perkara yang melibatkan emosi.

 (3) Berlatih

Terdapat beberapa taktik tambahan yang tuan dapat amalkan dalam perbualan atau sesama diri sendiri:

  • Memerlahankan – jangan bercakap atau memberi respon terlalu cepat.
  • Bercakap dengan jelas dan kurangkan tergagap.
  • Gunakan nada suara yang bersesuaian.
  • Catatkan semuanya.
  • Penutupan – Adakah perbualan sudah tamat?

Pasukan kerja yang bagus bermula daripada persefahaman tentang perkara yang menjadi keutamaan. Komunikasi merupakan jambatan kepada kebersamaan pasukan dan perlu untuk dipraktiskan untuk memastikan pasukan kerja yang lancar dan efektif.

Adakah tuan sudah pelajari bagaimana untuk berkomunikasi secara efektif untuk menggalakkan kerjasama pasukan?

Bagaimana komunikasi efektif dalam pasukan mempengaruhi pasukan kerja di pejabat tuan – Kesan baik atau buruk? Apakah cara yang berkesan? Sekiranya jawapannya tidak, mengapa?