Tidak Wujud Kata Nama “Saya” Dalam Pasukan | Kepimpinan Efektif

Team Building Malaysia @ Cherating Lagoona Villa Resort

Dunia koporat dilihat melalui pengalaman perubahan besar. Generasi baru sedang memasuki dunia pekerjaan, kebanyakkan sedang bersara, dan formula untuk kepimpinan sedang di beri nafas baru. Konsep kepimpinan diktaktor menghampiri hanyat luputnya yang bakal digantikan dengan kaedah mencapai visi secara kolektif. Pangkat kita, umur dan tugasan jabatan tidak lagi mendifinasikan kita. Fokus telah berarah daripada kecepatan proses individu kepada peransangan matlamat secara berpasukan.

Ada suatu tempoh sebelum ini dimana manusia memakai sut dan menaiki kapal terbang untuk berjumpa dengan merentasi dunia. Mesyuarat lembaga yang formal sekarang memberi menunjukkan jalan keluar dengan kemampuan membincangkkan strategi dengan manusia lain seluruh dunia (dengan pakaian seluar jean & baju t-shirt). Hubungan pelanggan semakin kurang kebergantungan kepada kemampuan untuk menyesuaikan diri dan lebih terarah pada perkara unik yang kita dapat ushakan bersama dalam misi kolektif. Manusia tidak mahu dijual sebagai sebuah produk; mereka dapat mengembangkan ilmu produk mereka hanya melalui carian internet yang mudah. Kita semua mahu menjadi sebahagian sesuatu yang lebih besar daripada diri sendiri. Kerjasama pasukan bukanlah transaksi dan strategi kolektif yang hanya dapat dimulakan daripada pihak atasan.

Minta…jangan arah…

Sesetengah ketua organisasi akan terkejut sekiranya sampai satu hari dimana mereka tidak boleh memberitahu manusia apa perlu dilakukan. Tetapi percayalah, hari itu akan sampai. Pasukan kepimpinan efektif tidak lagi bermaksud memerintah melalui elemen ketakutan dan ugutan. Tuan boleh perhatikan bertapa manusia sangat bertuah memiliki pekerjaan, tetapi mereka yang benar benar berbakat sentiasa ada pilihan. Memaksa manusia untuk mengikuti proses tanpa visi yang berterusan hanya melahirkan mediocre.

Majikan perlu jelas apa yang mereka harapkan daripada pekerja mereka.

Peminpinan melalui teladan: Jika tuan cuba untuk mempromosikan nilai baik, pekerja tuan dapat mengambil contoh tersebut melalui tindakan yang datang dari diri tuan sendiri.

Pemimpin perlu bertanya untuk input dan membenarkan perkongsia idea terkumpul untuk mencaturkan strategi syarikat.

Kita semua adalah pemimpin!

Apakah yang memotivasikan kita: Wang? Tidak semudah itu! Jika pertimbangan dari sudut pekerjaan adalah gaji hujung bulan maka risiko pekerja tuan terasa dipinggirkan sangat tinggi. Selepas sahaja menerima tawaran yang lebih bagus mereka akan mencabut kaki.

Memasuki era baru, kami mahu konsikan idea kami dan bagaimana kami telah implementasikannya. Kami mahu bergiat dalam kerja amal dan mahu kongsikan hasil usaha kita kepada yang kurang bernasib baik. Kami mahu kehidupan-pekerjaan yang mengabungkan pilihan peribadi dengan hala tuju kerjaya kami.

Memang benar, perubahan sedang mengambil alih. Adakah organisasi tuan sudah bersedia?

Kepimpinan Melalui Teladan:

  • Adakah setiap ahli pasukan mempunyai peluang untuk memberi input untuk hala tuju organisasi?
  • Adakah matlamat yang ditetapkan oleh pemimpin fleksibel untuk kepada diinterprentasi secara individu?
  • Adakah pemimpin memegang standard yang sama seperti orang bawahan yang mereka uruskan?


Terima kasih kerana membaca!