Pemimpin Hebat Berpandangan Jauh | Team Building

Team Building Malaysia @ Cherating Lagoona Villa Resort

 “Pemimpin mestilah mempunyai visi yang hebat dan berpandangan jauh.”- Henry Kissinger

Untuk mengalas kepimpinan, kadang kala ia adalah mustahak untuk menginspirasi. Pemimpin menyeru kepada semangat dan halatuju ke dalam pasukan untuk bekerja keras. Petikan ucapan ini amat berpengaruh sebagai dorongan kita, malah memberi peluang juga pada kita untuk mengkaji corak pemimpin hebat yang lepas.

Petikan kata minggu ini datangnya daripada Henry Kissinger. Kissinger dikenali kerana berkhidmat sebagai Setiausaha  Negeri untuk kedua pentakbiran Nixon dan Ford yang mengakhiri penglibatan Amarika Syarikat daripada peperang di Vietnam. Usaha beliau di Perjanjian Damai Perancis, yang memberi laluan kepada pengunduran tentera Amarika Syarikat di Vietnam, dan melayakkan beliau hadiah Nobel pada tahun 1973.

Semasa tempoh Kissinger sebagai Setiausaha Negeri, beliau percaya pada faktor praktikal apabila berdepan dengan polisi asing dan mencipta istilah détente pengurangan hubungan yang tegang. Visi ini memberi laluan kepada Amarika Syarikat untuk membuka pintu dengan negara China dan Vietnam semasa perang dingin.

Pemimpin Yang Hebat Menetapkan Contoh Hebat

Untuk bertugas sebagai Setiausaha Kerajaan Amarika Syarikat adalah peranan yang berat. Tugas ini mengambil peranan sebagai ketua Pentakbiran Negeri dan menjadi wakil Amerika Syarikat untuk hubungan asing dalam masa yang sama menjadi penasihat rapat kepada President. Kissinger merupakan salah seorang daripada yang sangat dikenali dalam sejarah Amarika kerana pada waktu perkhidmatan beliau dan solusi yang diciptanya. Beliau menetapkan contoh bagaimana untuk memimpin dan diikuti melalui menurut pendapat beliau apa yang terbaik untuk negaranya secara menyeluruh.

Leadership

Adakah tuan mempunyai visi yang tuan sedang perjuangkan?

Kongsikan pada kami apabila visi anda sudah menjadi reality! Semak semula untuk lebih banyak petikan tentang team building setiap minggu dan maklumkan pada kami yang mana menjadi sumber inspirasi pada tuan.