Sikap Leka Dan Mudah Berpuas Hati Dalam Pekerjaan | Pembunuh Produktiviti

Team Building Malaysia @ Cherating Lagoona Villa Resort

Apa itu sikap mudah berpuas hati di tempat kerja?

Kelekaan organisasi selalunya mengikuti navigasi kejayaan melalui persekitaran kompetatif yang tinggi atau krisis yang mengancam syarikat, sebagai nafas lega yang kolektif. Punca ini berakar daripada keyakinan palsu organisasi sentiasa berada pada tahap sukses yang sentiasa mendahului tanpa usaha memastikannya sentiasa berada dalam keadaan yang sama.

Walaubagaimanapun, kelekaan individu mempunyai banyak faktor: Ketiadaan cabaran besar atau krisis yang lambat dikenal pasti, perhatian yang banyak pada sumber tanpa mendapatkan kepastian tentang kesahihannya; keseluruhan standard prestasi yang rendah; kejatuhan KPI; kekurangan maklumat maklum balas prestasi (dalaman dan luaran); budaya yang konfrantasi yang kurang; mesej positif tanpa menyemak realiti; dan tekanan kerja.

Oleh itu, bagaimanakah kelekaan dalam tempat kerja dapat dikenal pasti? Pekerja yang terjatuh dalam kelekaan akan:

 1. Bertukar “Disengaged”
 2. Hilang kesedaran mengenai situasi semasa
 3. Berhenti berfikir
 4. Berhenti mengambil insentif
 5. Berhenti melabur dalam diri sendiri
 6. Lalai dalam mengurusankan personal brand
 7. Mengambil jalan mudah.
 8. Tidak mengambil apa apa risiko
 9. Hilang semangat
 10. Tidak berpuas hati dengan hala tuju profesion semasa
 11. Hilang harapan pada masa depan yang lebih cerah.

Ini semua menambahkan penurunan inovasi, ketirisan kepercayaan dan kesetiaan. Sekiranya “turnover” sedang menaik, kesesungguhan semakin berkurangan dan angka angka bisnes semakin menurun, sikap cepat berpuas hati sudah mengambil cengkapan yang kuat dalam pasukan tuan, Adakah tuan dan pasukan tuan membuat keputusan berdasarkan fakta keseluruhan? Atau sekadar untuk melegakan perasaan bimbang?

Bagaimana sikat mudah berpuas hati membunuh produktiviti?

Apabila sikap mudah berpuas hati telah mengambil tempat, insentif baru tidak lagi sokongan mudah, persaingan tidak dikaji dengan teliti dan perubahan pasaran tidak diperiksa bagi mengenalpasti pendekatan baru. Tanpa campur tangan , rintangan kepada perubahan semakin membesar. Adakah tindakan tuan dan pasukan ahli tuan proaktif atau reaktif ? Produktiviti konsistan tidak boleh dimenefistasi sebagai aktiviti panik yang menjadi fahaman kebiasaan. Jadual yang padat tidak semestinya melambangkan produktiviti. Aktiviti kalender yang penuh dapat membunuh produktiviti dalam proses, menjadikan keseluruhan proses menjadi tergesa-gesa.

 “Situasi mendesak yang sebenar mengfokuskan isu kritikal. Ianya dipacu oleh dedikasi yang mendalam untuk menang, bukan kebimbangan tentang kehilangan. Banyak orang terkeliru dengan desakan palsu. Salah faham tentang naluri desakan ini juga akan meransang tindakan bertenaga namun begitu aspek panik memacu manusia kepada kebimbangan dan ketakutan. Orentasi tidak berfungsi ini menghalang manusia daripada mengexplotasikan peluang dan mempertengahkan isu sebenar.” – John P. Kotter

Desakan datang daripada tujuan yang lebih besar dan fokus kehadapan, untuk menjadikan perkara baik dicipta, dalam masa yang sama menguruskan kecemasan adalah tindakan dalaman yang merupakan pendekatan untuk menyelamatkan diri kita daripada krisis harian. Desakan palsu membawa kita kepada keadaan tekanan psikologikal. Jika kita mengalaminya dalam kebiasaan yang kronik, kesihatan kita juga akan terjejas!

Adakah sikap leka dan cepat berpuas hati sudah mengambil tempat dalam pasukan tuan?

Jangan bimbang! Kita masih belum lagi kehilangan segala-galanya. Tuan boleh menyatukan semula pasukan tuan dalam pelbagai cara. Walaubagaimanapun, berhati hati jangan jatuh perangkap. Mengawal kerosakan dapat menyokong kelekaan dan sikap mudah berpuas hari dalam era dimana sikap cepat berpuas hati boleh membawa kepada kerosakan

Serati Laman Kotter’s 8 langkah proses untuk memimpin perubahan:

 1. Cipta Naluri Desakan.
 2. Bina Pakatan Pimpinan.
 3. Wujudkan Visi Stratergik dan Insentif.
 4. Tubuhkan tentera sukarelawan.
 5. Merialisasikan tindakan dengan meruntuhkan halangan.
 6. Mencipta kemengan jangka masa pendek.
 7. Kekalkan momentum.
 8. Memacu perubahan.

Sikap leka dan mudah berpuas hati adalah isu besar kepada organisasi. Tidak ada pembaikan segera, namun, terdapat banyak kaedah yang membantu tuan sukses. Menuntik nafas budaya syarikat yang baru dengan metodologi team building  dan pem-berdayaan staf mungkin langkah pertama yang cerdik.

You cannot copy content of this page. This content is protected by DMCA